Jolla Tablet: Miten käytän Recovery Modea?

Jolla -

Tämä artikkeli opastaa Recovery Moden käyttöönotossa sekä sen käyttämisessä Huomaathan, että nämä ohjeet pätevät vain Jolla Tabletiin. Jolla puhelimen Recovery Mode ohjeet löytyvät täältä.

SISÄLLYS

1 Mikä on Recovery Mode?
1.1 Milloin saatan tarvita Recovery Modea?

2 Recovery Moden käyttön ottaminen ensimmäistä kertaa
2.1 Jolla Tabletilla tehtävät valmistelut
2.2 Windows-tietokoneella tehtävät valmistelut
2.3 Mac (OS X) tietokoneella tehtävät valmistelut
2.4 Linux tietokoneella tehtävät valmistelut

3 Tabletisi korjaaminen Recovery Moden avulla
3.1 Kopioi ja liitä -toiminnon käyttäminen Recovery Moden Shellissä

4 Vianselvitys / Usein Kysytyt Kysymykset

1 Mikä on Recovery Mode?

Recovery Mode on Jolla Tabletiin sisäänrakennettu työkalu, jolla on mahdollista palauttaa laite kriittisestä virhetilasta toimivaan kuntoon. Vapaa suomennos työkalulle voisi olla "palautustyökalu".

1.1 Milloin saatan tarvita Recovery Modea?

Alla on esimerkkitapauksia missä saatat tarvita Recovery Modea:

• Mikäli Jolla Tabletisi ei käynnisty normaalisti tai syystä tai toisesta et pysty palauttamaan tehdasasetuksia tavallisia menetelmiä käyttäen, onnistut tässä Recovery Moden avulla.
  • Recovery Mode mahdollistaa myös komentojen antamisen Tabletille komentokehotteen ("Shell") kautta, vaikka laite ei käynnisty. Komentojen antaminen myös SSH-yhteyden yli on mahdollista.
  • Voit myös tarkistaa ja korjata tiedostojärjestelmän tilan mahdollisten virheiden varalta. Tällä voit korjata sovellusten tai käyttöjärjestelmän hidasta tai epävakaata toimintaa.

2 Recovery Moden käyttöönotto ensimmäistä kertaa

Näiden ohjeiden avulla valmistelet Windows-, Linux tai Mac-tietokoneesi ja Jollasi Recovery Moden käyttöön.

2.1 Jolla Tabletilla tehtävät valmistelut

1. Sammuta Jolla Tablet

2. Paina yhtäaikaisesti pohjaan äänenvoimakkuus alas -painike sekä virtakytkin. Pidä näppäimiä pohjassa kunnes näet Jolla-logon näytöllä.

3. Hetken kuluttua näet näkymän jossa lukee "Droidboot", sekä valikon jossa on "Recovery" yhtenä vaihtoehtona. Siirrä kohdistin kohtaan "Recovery" käyttäen äänenvoimakkuusnäppäimiä. Vahvista valintasi virtakytkimellä.

4. Pian näet Tabletisi ruudulla tekstin: "RECOVERY: Connect USB cable and open telnet connection to address 10.42.66.66"

Tabletisi on nyt Recovery Mode -tilassa.

2.2 Windows-tietokoneella tehtävät valmistelut

Seuraavassa vaiheessa neuvotaan “RNDIS” ajureiden ja etäpääteohjelman asentaminen tietokoneellesi. Nämä ohjeet sopivat sekä Windows 7:lle että Windows 8:lle:

1. Yhdistä Jolla tietokoneeseesi USB-kaapelilla.

2. Paina "Käynnistä (Start)" ja klikkaa oikealla hiiren näppäimellä kohdan "Tietokone (Computer)" yllä. Valitse "Hallitse (Manage)".

3. Klikkaa vasemmalla hiirennäppäimellä "Laitehallinta" (Device Manager) ja etsi laite, jonka nimi on "RNDIS". Se löytyy kohdan “Muut laitteet" (Other Devices) alta.

4. Klikkaa tätä laitetta hiiren oikealla näppäimellä ja valitse "Päivitä ohjainohjelmisto" (Update Driver Software).

5. Seuraavassa ruudulle tulevassa ikkunassa tulee valita “Etsi tietokoneeltani" (Browse My Computer), ja seuraavassa ruudussa valitse "Anna minun valita" (Let me pick).

6. Seuraavassa vaiheesa sinun tulee valita käsin millaisen laitteen ajurit haluat asentaa. Selaa listaa alas kunnes näet kohdan "Verkkosovittimet" (Network Adapters) ja klikkaa sitä. Valitse sitten "Seuraava"

7. Seuraavaksi sinun tulee määritellä laitteen valmistaja, ja valitse listasta “Microsoft Corporation” (älä valitse "Microsoft"). Huom: Windows 8:ssa on vain "Microsoft" - valitse se.

8. Valitse sitten "Etä-NDIS:ää tukeva laite" (“Remote NDIS Compatible Device”).

9. Valitse “Seuraava”. Saat ilmoituksen että ajurin asentaminen ei ole turvallista. Älä kiinnitä tähän huomiota ja jatka ajurin asentamista. Windows antaa ilmoituksen, kun asennus on valmis. Sulje tämä ikkuna. Sinulla pitäisi näkyä nyt “RNDIS” niminen laite verkkosovittimien alla.

10. Seuraavaksi asennamme Putty -nimisen etäpääteohjelman. Lataa se esim. osoitteesta: http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/putty.exe ja asenna se.

11. Avaa Putty sen asennuttua. Valitse yhteystyypiksi (Connection type) "Telnet", ja kirjoita kohtaan "Host Name (or IP address)" osoite 10.42.66.66. Paina sitten "Open":

12. Sinun pitäisi nyt nähdä Recovery Mode valikko tietokoneesi ruudulla:

2.3 Mac (OS X) tietokoneella tehtävät valmistelut

Käyttääksesi Recovery Modea Mac -tietokoneella, sinun tarvitsee ladata vain HoRNDIS ajuri, mutta kaikki muu tarvittava ohjelmisto löytyy jo koneeltasi.

1. Siirry osoitteeseen www.joshuawise.com/horndis

2. Lataa ja asenna viimeisin versio ajurista. Huomaa mahdolliset OS X -versioihin liittyvät huomautukset:

3. Sen jälkeen kun olet asentanut ajurin, sinua kehotetaan käynnistämään tietokoneesi uudelleen riippuen käyttöjärjestelmäversiostasi. Saatat myös saada huomautuksen riskistä joka liittyy varmistamattoman ajurin käytöstä:

Hyväksy mahdollinen ilmoitus painamalla "OK" ja käynnistä tietokoneesi uudelleen mikäli olet epävarma tulisiko sinun toimia niin.

4. Kun ajuri on asennettu, yhdistä Jolla tietokoneeseesi. (Huom.: Jollan tulee olla ennen kaapelin liittämistä nk. "Recovery Modessa", ks. kappale 2.1)

5. Seuraavaksi sinun tulee käynnistää Pääte -sovellus. Toimi näin:

5a Avaa Finder
5b Napauta kohtaa "Ohjelmat" ja sitten kohtaa "Lisäohjelmat":

5c Kaksoisnapauta Pääte -sovellusta avataksesi sen:

6. Kun Pääte on aukaistu, valitse Komentotulkki > "Uusi etäyhteys...":

7. Napauta tekstiä "Etäkirjautuminen (telnet)" ja sitten + -ikonia lisätäksesi palvelimen osoitteen käsin:

8. Kirjoita kenttään osoite: 10.42.66.66 ja paina "OK".

9. Sinun pitäisi nyt nähdä Recovery Moden valikko ruudullasi.

2.4 Linux tietokoneella tehtävät valmistelut

On todennäköistä, että sinun ei tarvitse ladata mitään ohjelmistoja käyttääksesi Recovery Modea Linuxilla. Alla olemme käyttäneet Ubuntua.

1.) Yhdistä Jolla tietokoneeseesi. Näet todennäköisesti ilmoituksen liittyen langallisen yhteyden  ja/tai langalliseen yhteyteen:

2.) Avaa Terminal sovellus

3.) Kirjoita Terminaaliin:

telnet 10.42.66.66

4.) Sitten sinun pitäisi nähdä Recovery Mode valikko tietokoneesi ruudulla.

3 Tabletisi korjaaminen Recovery Moden avulla

Nyt kun Jolla Tabletisi sekä tietokoneesi on valmisteltu Recovery Modea varten, voit ajaa jonkin Recovery Moden toiminnoista:

1) "Reset device to factory state": laite palautetaan tehdasasetuksille, ja kaikki laitteen tiedot (kuvat, videot, sovellukset, asetukset...) mukaanlukien käyttäjän lataamat ohjelmistopäivitykset poistetaan.

Toiminto poistaa kaikki laitteen tiedot. Mikäli varmuuskopiointi laitteen Asetuksien kautta ei onnistu tai ole mahdollista, voit kokeilla tietojen tallentamista komentokehoitteessa.

2) "Reboot device": laite käynnistetään uudelleen.

3) "Shell": komentokehoite joka ei itsessään ole korjaus vaan mahdollistaa käskyjen syöttämisen laitteelle vaikka laite ei käynnistyisi.

4) "Perform file system check": tarkistaa tiedostojärjestelmän tilan ja korjaa löytämänsä virheet. Tällä voit korjata sovellusten tai käyttöjärjestelmän hidasta tai epävakaata toimintaa.

Toiminto ei poista laitteelta mitään tietoja.

5) "SSHD": mahdollistaa komentojen syöttämisen Recovery Modeen SSH-yhteyden yli.

6) "Exit": kun poistut Recovery Modesta, se tulisi aina tapahtua käyttämällä tätä toimintoa. Valittuasi toiminnon irroita USB kaapeli, ja käynnistä Tablet normaalisti.

3.1 Kopioi ja liitä -toiminnon käyttäminen Recovery Moden Shellissä

Jollan Asiakaspalvelu saattaa pyytää sinua kirjoittamaan tarkan komennon Recovery Moden Shelliin. Kaikki välilyönnit ja merkit ovat tärkeitä komennon onnistumisen kannalta, joten pyydämme sinua käyttämään leikkaa ja liimaa -menetelmää aina kun mahdollista:

1. "Maalaa" (valitse) komento viestistämme sinulle.
2. Kopioi teksti leikepöydälle joko käyttämällä hiirtä tai näppäimistökomentoa (Windows: ctrl + C / Mac: Komento () + C)
3. Napauta hiiren (oikeanpuoleista) näppäintä liittääksesi teksti Shelliin.
4. Paina vielä Enteriä toteuttaaksesi komennon.

4 Vianselvitys / Usein Kysytyt Kysymykset

K: Seurasin ohjeita mutta Recovery Mode ei tuntunut korjaavan laitettani, tai se antoi virheviestejä prosessin aikana. Mitä minun tulisi tehdä?

V: Yritä Recovery Modea ja siihen mahdollisesti saamiasi ohjeita uudelleen, ja yritä saada otettua kuvakaappauksia tai parhaassa tapauksessa ruutunauhoitus etenemisestäsi. Ole sitten meihin yhteydessä ja liitä viestiisi asiaankuuluvat tiedostot.

Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö

Kommentit

• Avatar
    Jolla Care

1.1 "Alla on esimerkkitapauksissa" => ...ksia
    1.1, toinen luoti: myös SSH-yhteys voipi tulla kyseeseen komentojen antamiseksi.

2.2 Olisi hyvä kokeilla Win 10.

2.2. kohta 12: Harkitse, pitäisikö "sshd":tä kuvata laveammin (kuten bugissa keskusteltiin) ja kpl 3 kohta 3 vastaavasti (tai ehkä vain tässä).