SFOS2.0: Eleet ja näkymät Sailfish OS:ssä

Jolla -

Tässä artikkelissa opit eleiden käytöstä Sailfishin eri näkymien välillä siirtymisessä. Painopiste on näiden näkymien ja eleiden asetusten tarjoamien vaihtoehtojen selittämisessä.

Hyvä lähtöpiste kaikille lukijoille perusasioiden oppimiseen on Jolla laitteesi käyttöohje.

Jolla Tabletin käyttöopas
Jolla Puhelimen käyttöopas

SISÄLLYS

1 Eleet

2 Näkymät
2.1 Lukitusnäyttö
2.2 Alkunäyttö
2.3 Tapahtumat
2.4 Ylävalikko
2.5 Sovellusruudukko

3 Lisäluettavaa

1 Eleet

Navigoit Sailfishissä käyttäen eleitä, eli erilaisia sormen pyyhkäisyjä näytöllä käyttäen.

Tärkeä ele on reunapyyhkäisy, joka on pyyhkäisy joka tehdään asettamalla sormi ruudun reunalle ja pyyhkäisemällä ruudun keskustaa kohti:

Reunapyyhkäisylle on usein toimintoja kaikista neljästä eri suunnasta.

Pyyhkäisy on yksinkertaisesti sormen pyyhkäisy joka tapahtuu näytön reunojen sisäpuolella:

2 Näkymät

Pääset Sailfishin eri näkymiin käyttämällä eleitä. Alla on kuva eri näkymien sijainnista:

Näkymä A viittaa ylävalikkoon, näkymä B on alkunäyttö, näkymä C on sovellusruudukko ja näkymä D on tapahtumat näkymä.

Alta löytyvät luvut kertovat sinulle miten pääset näihin näkymiin, ja miten teet niihin muutoksia.

2.1 Lukitusnäyttö

Lukitusnäyttö on todennäköisesti ensimmäinen näkymä mihin törmäät Sailfishissä:

Kun laitteen näyttö on sammutettu, nopea kaksoiskosketus herättää näytön. Näet kellon ajan ja päivämäärän, sekä ilmoitukset ruudun vasemmalla puolella.

Halutessasi tämä näkymä voi sisältää vetovalikon, jossa on sinun määrittelemät kolme lempisovellustasi. Voit määritellä nämä sovellukset kohdassa Asetukset > Järjestelmä > Lukitusnäyttö:

2.2 Alkunäyttö

Pääset aina alkunäyttöön asettamalla sormesi ruudun reunalle, ja pyyhkäisemällä ruudun keskustaa kohti. Alkunäytössä näet kaikki laitteellasi paraikaa auki olevat sovellukset. Jokaisella auki olevalla sovelluksella on oma kansilehtensä:

Sailfish sovelluksien kansilehdissä saattaa olla pikatoimintoja. Kosketa kansilehden ikonia suorittaaksesi sovelluksen pikatoiminnon:

Yllä päivitämme Sähköpostin koskettamalla sovelluksen kansilehden Päivitä -pikatoimintoa.

Kurkistaminen

Kun käytät jotain sovellusta, voit aina asettaa sormesi näytön reunalle, hivuttaa sormeasi näytön keskustaa kohti nähdäksesi alkunäytön ja esim. kellonajan. Tätä kutsutaan kurkistamiseksi.

Avointen sovellusten järjesteleminen

Voit myös muuttaa avointen sovellusten järjestystä mieleiseksesi:

2.3 Tapahtumat

Tapahtumat näkymään pääset kun pyyhkäiset vasemmalta oikealle alkunäytössä.  Se on kaikkien sovellusilmoitusten sekä pikatoimintojen koti:

Mikäli haluaisit että tämä näkymä on aina saatavilla vasemmalta reunalta alkavalla reunapyyhkäisyllä, voit määritellä tämän asetuksen kohdassa Asetukset > Järjestelmä > Eleet.

Tyhjentääksesi ilmoitukset paina pitkään yhden ilmoituksen päällä, ja paina rukseista pois lukemasi ilmoitukset. Voit myös valita "Poista ilmoitukset" vetovalikosta ylhäältä.

2.4 Ylävalikko

Ylävalikko tulee esille kun pyyhkäiset ruudun ylälaidan reunalta alaspäin. Tämä on nopein tapa aktivoida esim. "Äänetön" profiili, sekä vaihdella tunnelmiesi välillä. Alla on ruutukaapaukset siitä, miltä ylävalikko näyttää Tabletilla (vasemmalla) ja Puhelimella (oikealla):

Voit selata tunnelmiasi ylös- ja alaspyyhkäisyillä, ja ottaa tunnelman käyttöön koskettamalla sitä.

Mikäli haluaisit mieluummin, että reunapyyhkäisy ylhäältä alas sulkee sovelluksen, voit määritellä tämän asetukset kohdassa Asetukset > Järjestelmä > Eleet.

Lukeaksesi lisää Sailfishin äänien ja ulkonäön muuttamisesta tunnelmien avulla, siirry tänne.

2.5 Sovellusruudukko

Pääset aina sovellusruudukkoon pyyhkäisemällä ruudun alareunasta ylöspäin:

Sovelluksien poistaminen

Jos painat pitkään sovellusikonin päällä, aktivoit muokkaustilan. Muokkaustilassa voit poistaa sovelluksia painamalla niiden alle ilmestyvää "X" symbolia.

Kansioiden luominen

Muokkaustilassa voit myös luoda kansioita siirtämällä ikoneita toistensa päälle:

Napauta kansiota nähdäksesi mitä se sisältää:

Täällä voit myös muokata kansion nimeä...

... sekä vaihtaa sen kuvaketta:

Sovelluksien poistaminen kansiosta (mutta ei laitteelta) tapahtuu painamalla pitkään ikonin päällä, ja vetämällä se sitten näkymän alalaitaan:

Kansio poistetaan, kun kaikki sovellukset sen sisältä on poistettu.

3 Lisäluettavaa