Kartat

Jolla Care -

Tämän artikkelin tarkoitus on tutustuttaa sinut Kartat-sovellukseen. Sen avulla opit käyttämään sovellusta, mutta sen tarkoitus on myös tarjota vihjeitä ja vinkkejä sen käyttöön liittyen, sekä vastauksia siitä usein esitettyihin kysymyksiin.

SISÄLLYS

1 Alkuvalmistelut

2 Karttanäkymä ja sijainnin löytyminen
2.1 Osoitteen etsiminen
2.2 Suosikeiksi merkatut paikat

3 "Offline" kartat

4 Lähistöllä olevien kiinnostavien kohteiden etsiminen

5 Kohteisiin navigoiminen

6 Käytännön neuvoja

7 Usein kysyttyjä kysymyksiä (UKK)

1 Alkuvalmistelut

Nähdäksesi sijaintisi Kartat-sovelluksessa, sinun tulee sallia sijaintisi paikantaminen. Voit tehdä tämän valinnan kohdassa Asetukset > Järjestelmä > Sijainti. Napsauta kohta "Sijainti" aktiiviseksi. Tämän jälkeen laitteesi hakee signaalin GPS- ja GLONASS- satelliiteistä ja laskea kordinaatit sijaintiisi.

Suosittelemme että aktivoit myös "Nopeampi paikan selvitys" ominaisuuden. Ominaisuuden avulla laitteesi käyttää verkkoyhteyttä sekä Nokian HERE palvelua sijaintitiedon saamisen nopeuttamiseksi. Toiminto siis lähettää ja vastaanottaa dataa Nokian HERE palvelusta, joka kannattaa huomioida tiedonsiirtokustannuksia ajatellen.

Voit määrittää mitä mittayksiköitä sovellus käyttää kohdassa Asetukset > Sovellukset > Kartat.

2 Karttanäkymä ja sijainnin löytyminen

Kartat-sovelluksen ensimmäisessä näkymässä näet listauksen sijainneista joita olet viimeksi katsellut. Voit koskettaa näitä sijainteja nähdäksesi tämän kohteen kartalla.

Karttanäkymä näyttää nykyisen sijaintisi värikkäällä pisteellä (tunnelmasi korostusvärillä). Jos pisteen ympärillä on varjoinen alue, se tarkoittaa, että laitteesi ei ole vielä pystynyt paikantamaan sinua tarkasti - saatat olla missä tahansa varjostetun alueen sisällä.

Mikäli et näe sijaintiasi kartalla, paina "Paikanna minut" nappia oikeassa alakulmassa. (ks. alla toinen kuva vasemmalta)

Kahden sormen nipistyseleellä voit lähentää ja loitontaa karttanäkymää. Voit vierittää karttaa liu'uttamalla sormeasi näytöllä.

Jos napautat karttaa niin kohtaan mihin napautit ilmestyy rengas (ks. kolmas kuva yllä). Saat myös tietoa liittyen tähän kohtaan kartalla, esim. katuosoitteen, kohteen etäisyyden sinuun sekä näppäimet reittiehdotusta varten, sekä lähellä olevia muita kohteita varten. Mikäli napautat tähden kuvaa teet tästä kohteesta suosikin, jolloin se näkyy aina kartalla.

Vasemmassa alakulmassa on nappi päivä- ja yömoodien välillä vaihtelemiseen. Napauta keskellä olevaa tekstiä vaihtaaksesi kartan tyyppi' (tiekartta/satelliittikartta/joukkoliikennekartta/jalankulkukartta).

2.1 Osoitteen etsiminen

Kartat-sovelluksen hakutoiminto löytyy vetovalikosta, joka ei näy mikäli karttanäkymä on kokonäytön tilassa. Mikäli haluat etsiä osoitetta ja kartta täyttää koko ruudun, kosketa minne tahansa näytöllä kunnes kartta täyttää vain puolet näytöstä. Pyyhkäise sitten alaspäin kartan päälle ilmaantuneessa tilassa saadaksesi vetovalikon näkyville.

Kirjoita etsimäsi osoite (tai paikannimi) hakukenttään, ja sovellus antaa sinulle ehdotuksia lähialueelta. Voit joko valita ehdotuksen tai kirjoittaa osoitteen loppuun asti. Napauta hakutulosta nähdäksesi sen sijainnin kartalla. Lähennä karttaa nähdäksesi sijainnin tarkemmin. Kosketa mustaa täppää saadaksesi hakemasi kohteen tiedot.

2.2 Suosikeiksi merkatut paikat

Voit tallentaa Suosikkeihin paikat joita tulet tarvitsemaan joskus toistekin. Ne näkyvät pikkukuvina sovelluksen alkunäkymässä (ks. kuva alla). Näet myös listan viimeksi käyttämistäsi sijainneista.

3 "Offline" kartat

Sailfishin Kartat sovellus ei valitettavasti tue nk. "offline" karttoja. Ei siis ole mahdollista ladata eri maiden karttoja laitteeseen etukäteen. Kartat latautuvat selatessasi niitä Heren palvelimilta ja säilyvät laitteesi muistissa vain väliaikaistiedostoina. Internet-yhteys vaaditaan karttojen lataamiseen.

Kartat pitää 100 Mt kokoista välimuistia ladatuista karttatiedoista. Kun välimuisti täyttyy, uudet ladatut karttojen osat kirjoitetaan vanhojen päälle.

Kartat ladataan Heren palvelusta, joten kaikki päivitykset karttoihin latautuvat automattisesti myös Jollaan.

4 Lähistöllä olevien kiinnostavien kohteiden etsiminen

Valitse "Etsi" ylhäältä löytyvästä vetovalikosta tai "Läheiset paikat", ja näet listauksen läheltä löytyvistä kohteista. Jos käytät hakutoimintoa saat listauksen kohteista kategorian mukaan. Valitse mikä tahansa kohde nähdäksesi sen kartalla ja saadaksesi siitä tarkempia tietoja. Saat näkyvillä myös neljä valintaa:

• "Ajo-ohjeet" saadaksesi reittiehdotuksen kohteeseen
  • "Läheiset paikat" nähdäksesi lähettyvillä olevia kohteita
  • "Soita" soittaaksesi kohteeseen
  • "Avaa verkkosivut" siirtyäksesi kohteen verkkosivuille

5 Kohteisiin navigoiminen

Kun löydät kohteen jonne olet siirtymässä, kosketa "Ajo-ohjeet" näppäintä (ks. yllä) saadaksesi navigointinäkymän esille. Voit valita haluatko ajo-ohjeet vai kävelyohjeet kohteeseen, sekä määritellä reitin valintaperusteen (nopein tai lyhyin). Paina lopuksi "Näytä ohjeet".

Ruudun toinen puolisko näyttää nyt lasketun reitin kartalla ja kääntymisohjeet ruudun toisella puoliskolla. Näet myös etäisyyden kilometreinä ja matka-ajan. Kartat -sovelluksessa ei ole ääniohjattua navigointia.

Jos kosketat kirjallisten ohjeiden kohtaa, kartta keskittyy näyttämään tämän kohteen kartalla.

Kartan saa kokonäkymään napauttamalla karttaa.

Näet oman sijaintisi kartalla kun aloitat liikkumisen kohteesi suuntaan.

6 Käytännön neuvoja

Sinun sijaintisi löytämisen nopeuttaminen
- älä liiku
- ole taivasalla, rakennuksien ulkopuolella
- pidä laitteesi yhdistyneenä WLAN ja/tai matkapuhelinverkkoon

Kartat sovelluksen käyttäminen ulkomailla
- Huomaa että ulkomailla puhelimesi "roamaa", eli käyttää ulkomaisen operaattorin verkkoa. Datan siirtäminen ulkomaisissa verkoissa voi olla kallista, tarkista operaattoriltasi hinnat.
- Vaikka SailfishOS ei tue "offline" karttoja, aiemmin katselemasi karttatiedot säilyvät laitteella jopa päiviä. Hyödynnä hetket WLAN verkon äärellä Kartan tarkastelemiseen.

7 Usein kysyttyjä kysymyksiä (UKK)

K: Tarvitsenko Internet yhteyden käyttääkseni Kartat -sovellusta?

V: Kyllä. Mitään karttatietoja ei näy laitteella ellei niitä ole ladattu Internet yhteyden välityksellä laitteeseen. Kartat tallentaa karttatietoja väliaikatiedostoiksi laitteellesi, selittäen sen miksi karttoja saattaa näkyä vaikka laitteesi olisi lentokone-tilassa.

Sijaintilukituksen voi saada ilman tiedonsiirtoa, mutta se voi kestää pitkän tovin, jopa kymmeniä minuutteja. Jos aktivoit "Nopeampi paikan selvitys" ominaisuuden kohdassa Asetukset > Järjestelmä > Sijainti, sinun sijaintisi löytyy nopeammin mutta tämä tapahtuu hyödyntäen tiedonsiirtoa.

Jos tarvitset offline karttoja, suosittelemme Here Maps Android sovelluksen lataamista Aptoidesta.

K: Saako Karttoihin ääniohjatun navigoinnin?

V: Jos tarvitset ääniohjattua navigointia, suosittelemme että kokeilet Here Maps Android sovellusta, jonka voi ladata esim. Aptoidesta.

K: Löytääkö Kartat sijainti nopeammin jos minulla on WLAN päällä?

V: Kyllä. HERE Maps palvelussa on tietokanta yleisistä WLAN verkoista, joka saattaa nopeuttaa sijaintisi löytymistä. Jos olet aktivoinut "Nopeampi paikan selvitys" toiminnon (Asetukset > Järjestelmä > Sijainti) sijaintisi löytyminen nopeutuu koska laite lataa WLAN verkon yli dataa sijainnin löytymisen nopeuttamiseksi.

K: Voinko ladata karttoja laitteelleni esimerkiksi ennen matkaa jotta voisin välttää riskin verkkovierailemisesta ("roaming") aiheutuvista kuluista?

V: Valitettavasti et. Jos tarvitset offline karttoja, suosittelemme että kokeilet Here Maps Android sovellusta, jonka voi ladata esim. Aptoidesta.