File Browser -tiedostonhallintasovellus

Jolla Care -

File Browser on Jolla Kaupasta löytyvä sovellus, joka auttaa sinua tutkimaan Jollasi muistia ja hallitsemaan tiedostoja ja kansioita laitteellasi. Tämä sovellus on erityisen hyödyllinen datan siirtämiseen laitteen muistin ("Mass storage") ja muistikortin välillä.

SISÄLLYS

1 Esittely

2 Oikotiet Jollan muistin eri pääalueille

3 Tiedostojen ja kansioiden kopioiminen
3.1 Esimerkki tiedoston kopioimiseen Koti -hakemistosta muistikortille

1 Esittely

Tähän asti kaikilla Sailfish OS -järjestelmäversioilla tuki muistikorteille on ollut rajallinen. Jotkut sovellukset kuten Galleria ja Media pystyvät lukemaan tietoja muistikortilta, mutta eivät pysty tallentamaan sinne mitään. File Browserin avulla pystyt kuitenkin lukemaan ja kirjoittamaan muistikortilta.

Käyttäjälle käytettävissä oleva laitemuisti näkyy File Browserissa nimellä "Koti" (engl. "Home"). Jos yhdistät Jolla-laitteesi Windows-tietokoneeseen tämä muisti näkyy "Mass storage" -levynä. Linux -käyttöjärjestelmillä "Mass storage" näkyy kansiona /home/nemo. Muistikorttiin viitataan nimellä "SD Card", kun laitteesi on Windows-tietokoneeseen liitettynä. Linuxilla vastaava kansio on /media/sdcard/[kortin tunnistenumero].

Kun käynnistät File Browserin, näet ensimmäiseksi Koti-osion sisällön (ks. kuva alla). Tästä kansiosta voit liikkua minne tahansa Jollan tiedostojärjestelmässä. Kosketa kansion nimeä siirtyäksesi katsomaan sen sisältöä. Pyyhkäise oikealle siirtyäksesi näkymähierarkiassa taaksepäin (ylöspäin).

Alla kuva Koti-näkymästä:

Tähän ensimmäiseen näkymään liittyy vetovalikko, joka sisältää mm. pääsyn sovelluksen asetuksiin. Asetuksissa voit valita, näkyvätkö myös piilotetut tiedostot/kansiot (esim. .config-tiedostot), ja näytetäänkö kansiot ylimpänä.

2 Oikotiet Jollan muistin eri pääalueille

Ruudun vasemmassa ylälaidassa näet aina kulloisenkin sijaintisi Sailfishin tiedostojärjestelmässä. Napauttamalla tätä nimeä saat aina näkyviin oikotiet muistin pääalueille:

• Koti: lue alueen kuvaus "Esittely"-kappaleessa yllä
  • Android-hakemisto: Android-sovellusten käyttämä ja näkemä alue laitteen muistissa. Se on hakemiston Koti sisällä.
  • Juurihakemisto: koko tiedostojärjestelmän juuri, joka sisältää kaikki laitteen kansiot
  • Muistikortti: laitteessasi mahdollisesti oleva MicroSD-muistikortti

Nämä oikotiet tekevät tiedostojen kopioimisesta esim. Koti-hakemistosta muistikortille nopeampaa.

3 Tiedostojen ja kansioiden kopioiminen

File Browser on tiedostojenhallinta ohjelmaksi tyypillinen: sen avulla voit luoda ja poistaa kansioita, kopioida/leikata/liittää tiedostoja, uudelleennimetä niitä, nähdä tiedostojen lisätiedot, muuttaa oikeuksia ja avata tiedostoja.

Tiedostoilla ja kansioilla on ponnahdusvalikko, jonka saat näkyviin painamalla pitkään niiden päällä. Se sisältää käytetyimmiksi arvellut toiminnot. Napauttamalla tiedostoa pääset näkymään, jossa saat siitä lisätietoja. Tässäkin näkymässä löydät lisävalintoja yläpuolelta löytyvästä vetovalikosta.

File Browser tukee myös useamman tiedoston tai kansion valitsemista. Voit valita useamman kohteen koskettamalla tiedoston/kansion vasemmassa reunassa näkyvää ikonia sen nimen sijaan. Työkalurivi ilmaantuu ruudun alalaitaan. Se sisältää seuraavat työkalut:

• valitse kaikki tai poista valinnat
  • leikkaa
  • kopioi
  • poista
  • katso lisätietoja.

3.1 Esimerkki tiedoston kopioimiseen Koti -hakemistosta muistikortille

1.) Valitse Koti-hakemistossa tiedosto, jonka haluat kopioida.

2.) Kosketa "kopioi" ikonia työkalurivillä.

3.) Käytä oikotietä päästäksesi muistikortille.

4.) Liitä tiedosto (tässä esimerkissä se päätyy siis muistikortin juurihakemistoon).

Suosittelemme aina pitämään vähintään 2-3Gt tilaa vapaana Koti-hakemistossa, eli että laitteen omassa muistissa olisi tämän verran vapaata tilaa. Tämän saavuttamiseksi sinun tulee siirtää (leikata ja liittää) tiedostoja (varsinkin videotiedostoja) Koti-hakemistosta muistikortille silloin tällöin. Tämä onnistuu samalla tavalla kuin tiedoston kopioiminen tässä esimerkissä.