Näppäimistön asetukset ja tekstin kirjoittaminen

Jolla Care -

Tämän artikkelin avulla opit tekemään muutoksia näyttönäpäimistön (virtuaalinäppäimistön) asetuksiin, sekä määrittelemään mahdollisen fyysisen näppimistön asettelun. Saat myös vihjeitä näppäimistön käyttöön yleisesti.

SISÄLLYS

1 Näppäimistöasetusten muuttamien

2 Näppäimistöjen välillä vaihtaminen kirjoittaessa
2.1 Erikoismerkit ja numerot ja symbolit
2.2 Kohdistimen siirtäminen tarkasti

1 Näppäimistöasetuksien muuttaminen

Valitse Asetukset > Järjestelmä > Tekstinsyöttö:

• Käytettävä näppäimistö: tällä asetuksella määrität minkä kielinen näppäimistö tulee esiin oletuksena kun napautat tekstikenttää.

• Koskettamalla tekstiä Näppäimistöt pääset valitsemaan minkä kielisten näppäimistöjen välillä voit vaihdella kirjoittaessasi tekstiä.

• Näppäimistöasettelu antaa sinun määritellä mahdollisen fyysisen näppäimistön (esim. Bluetooth-näppäimistö tai TOHKBD) asettelun:

• Vaihtoehto Salli jaettu näppäimistö vaakasuunnassa aiheuttaa sen, että vaakasuuntainen näppäimistö jakautuu kahteen osaan, yksi vasenta kättä ja toinen oikeaa kättä varten. Sanaehdotukset näytetään näppäimistön osien välissä. Tämä asettelu on tarkoitettu isomman näytön laitteille.

• Valitsemalla Poista opitut sanat voit poistaa kaikki Sailfishin sanaehdotus sanakirjaan mahdollisesti tallentuneet sanat.

2 Näppäimistöjen välillä vaihtaminen kirjoittaessa

Kun olet aktivoinut useamman näppäimistön (ks. yllä), näppäimistön välillä vaihtaminen on nopeaa ja helppoa:

• Avaa esimerkiksi Viestit -sovellus ja aloita uuden viestin kirjoittaminen.
  • Kosketa välilyöntinäppäintä ja pidä sormesi kiinni näytössä.
  • Liu'uta sormesi sen kielen päälle johon haluat vaihtaa, ja nosta sormesi irti.
  • Näppäimistö ja sanaehdotukset vaihtuvat nyt valitsemallesi kielelle.

2.1 Erikoismerkit ja numerot ja symbolit

• Kun näppäimistö on näkyvissä, kosketa pitkään kirjainta nähdäksesi siihen liitetyt erikoismerkit.
  • Painamalla "?123" pääset numerot ja symbolit -näkymään. Huomaa, että painamalla "1/2" saat näkyviin numeroiden ja symboleiden toisen sivun. Siirry takaisin kirjaimiin painamalla "Abc".

2.2 Kohdistimen siirtäminen tarkasti

SailfishOS:n kirjasin on melko pienikokoinen, ja näppäimet ovat aika tiheäasti aseteltu. Kun tulee tarve korjata kirjoitusvirhe tekstissä, kohdistimen (kursorin) siirto oikeaan kohtaan on kätevintä tehdä seuraavasti:

• Kosketa kirjoittamaasi tekstiä. Laske sormenpääsi uudelleen samaan kohtaan ja sipaise pitkin näyttöä, mielellään näytön kulman suuntaan. Älä nosta sormeasi ylös.
  • Tekstin pitäisi näkyä nyt suurennettuna
  • Liikuta sormenpäätäsi ja näet kohdistimen liikkuvan. Aseta se haluamaasi kohtaan.