Jolla puhelin: Miten käytän Recovery Modea?

Jukka Romu -

Mikäli Jollasi ei käynnisty normaalisti tai se ei käynnisty ollenkaan, voit yrittää puhelimesi korjausta Recovery Moden avulla. Tämä artikkeli antaa seikkaperäiset ohjeet laitteesi korjaamiseen.

SISÄLLYS

1 Mikä on Recovery Mode?
1.1 Milloin saatan tarvita Recovery Modea?

2 Recovery Moden käyttöön ottaminen ensimmäistä kertaa
2.1 Jollalla tehtävät valmistelut
2.2 Windows-tietokoneella tehtävät valmistelut
2.3 Mac (OS X) tietokoneella tehtävät valmistelut

2.4 Linux tietokoneella tehtävät valmistelut

3 Laitteesi korjaaminen Recovery Moden avulla
3.1 Tietojen varmuuskopioiminen Recovery Modessa
3.2 Tehdasasetusten palauttaminen Recovery Modessa

3.3 Puhelimen palauttaminen normaalitilaan

4 Vianselvitys / Usein Kysytyt Kysymykset

1 Mikä on Recovery Mode?

Recovery Mode on työkalu, jonka tarkoitus on palauttaa laite kriittisestä virheestä toimivaan kuntoon. Vapaa suomennos nimelle voisi olla "palautustyökalu". Tämä työkalu on jokseenkin "piilotettu", koska sinun ei ole tarkoitus joutua käyttämään sitä kuin harvinaisissa tilanteissa.

Recovery Mode työkalua tulisi pitää viimeisenä oljenkortena ennen huoltoon toimittamista. Se on tehokas työkalu jonka käyttäminen tarkoittaa sitä, että laitteesi tiedot ovat vaarassa kadota. Pyydämme sinua seuraamaan tämän artikkelin ohjeita tarkasti.

Jos missään vaiheessa olet epävarma Recovery Moden käyttämisestä, ole meihin yhteydessä.

1.1 Milloin saatan tarvita Recovery Modea?

• Laittesi ei käynnisty
  • Laitteesi ei käynnisty Jolla-logoa pitemmälle ja/tai jää siihen jumiin
  • Laitteesi ei ikinä tunnu käynnistyvän kokonaan, ennenkuin se käynnistyy taas uudelleen (tätä tilaa kutsutaan Recovery Modessa "boot loopiksi")
  • Laitteesi käynnistyy tilaan, jossa se on käyttökelvoton, esimerkiksi rikkinäisen käyttöliittymän vuoksi
  • Jotkut Sailfishin keskeiset osat vaikuttavat puuttuvan. Esim. Asetukset kaatuu kun sen yrittää avata tai se avautuu tyhjänä sivuna.
  • Jos Jollan Asiakastuki pyytää sinua käyttämään sitä

Takaisin alkuun ↑

2 Recovery Moden käyttöön ottaminen ensimmäistä kertaa

Näiden ohjeiden avulla valmistelet Windows-, Linux tai Mac-tietokoneesi ja Jollasi Recovery Moden käyttöön.

2.1 Jollalla tehtävät valmistelut

1. Sammuta Jolla-puhelimesi, ja poista kaikki laitteeseesi kiinnitetyt kaapelit sekä akku laitteestasi.

2. Jollan laittaminen Recovery Mode -tilaan:

• Paina pohjaan Äänenvoimakkuus Alas -näppäin ja pidä se pohjassa kunnes näissä ohjeissa sanotaan, että otteen voi irroittaa.
  • Laita akku takaisin laitteeseen.
  • Paina sitten virtakytkintä kunnes Jolla värähtää.

Voit nyt irroittaa näppäimet. Jollasi on nyt Recovery Mode -tilassa.

Kun puhelimesi on onnistuneesti Recovery Mode -tilassa, näytöllä näkyy jatkuvasti Jolla-logo eikä ruudulla näy mitään tekstiä, ja merkkivalo laitteen alareunassa palaa jatkuvasti. Ei haittaa, jos valo sammuu, kunhan se syttyy uudelleen kohdassa 2.2 kun kytket USB-kaapelin.

Mikäli Jollasi ruudussa lukee "Fastboot mode", on Jollasi väärässä tilassa Recovery Modea varten. Poista silloin akku laitteesta ja toista tämän kappaleen ohjeet.

2.2 Windows-tietokoneella tehtävät valmistelut

Seuraavassa vaiheessa neuvotaan “RNDIS” ajureiden ja etäpääteohjelman asentaminen tietokoneellesi. Nämä ohjeet sopivat sekä Windows 7:lle, Windows 8:lle että Windows 10:lle:

1. Yhdistä Jolla tietokoneeseesi USB-kaapelilla.

2. Paina "Käynnistä (Start)" ja klikkaa oikealla hiiren näppäimellä kohdan "Tietokone (Computer)" yllä. Valitse "Hallitse (Manage)".
Windows 10: Paina "Käynnistä (Start)" ja kirjoita "laitehallinta", jonka jälkeen hakulistauksesta tulisi löytyä Laitehallinta. Vaihtoehtoisesti voit klikata oikealla hiiren näppäimellä "Käynnistä"-painiketta ja valitse listasta "Laitehallinta" ("Device Manager") Katso kuvaa alapuolella).

3. Klikkaa vasemmalla hiirennäppäimellä "Laitehallinta" (Device Manager) ja etsi laite, jonka nimi on "RNDIS". Se löytyy kohdan “Muut laitteet" (Other Devices) alta.

4. Klikkaa tätä laitetta hiiren oikealla näppäimellä ja valitse "Päivitä laiteohjain" (Update Driver Software).

5. Seuraavassa ruudulle tulevassa ikkunassa tulee valita “Etsi tietokoneeltani" (Browse My Computer), ja seuraavassa ruudussa valitse "Anna minun valita" ('Let me pick from a list of drivers on my computer').

6. Seuraavassa vaiheesa sinun tulee valita käsin millaisen laitteen ajurit haluat asentaa. Selaa listaa alas kunnes näet kohdan "Verkkosovittimet" (Network Adapters) ja klikkaa sitä. Valitse sitten "Seuraava"

7. Seuraavaksi sinun tulee määritellä laitteen valmistaja, ja valitse listasta “Microsoft Corporation” (älä valitse "Microsoft").
Huom: Windows 8 ja 10 versioissa on vain "Microsoft" - valitse se.

8. Valitse sitten "Etä-NDIS:ää tukeva laite" (“Remote NDIS Compatible Device”).

9. Valitse “Seuraava”. Saat ilmoituksen että ajurin asentaminen ei ole turvallista. Älä kiinnitä tähän huomiota ja jatka ajurin asentamista klikkaamalla "Kyllä". Windows antaa ilmoituksen, kun asennus on valmis. Sulje tämä ikkuna. Sinulla pitäisi näkyä nyt “RNDIS”-niminen laite verkkosovittimien alla.

10. Seuraavaksi asennamme Putty-nimisen etäpääteohjelman. Saat sen osoitteesta www.putty.org > "Download PuTTY", joka nykyisellään johtaa osoitteeseen http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html. Valitse "putty.exe" otsikon "Alternative binary files" alta (varmista, että otat joko 32-bittisen tai 64-bittisen version tietokoneesi Windows-arkkitehtuurin mukaisesti).

11. Avaa Putty sen asennuttua. Valitse yhteystyypiksi (Connection type) "Telnet", ja kirjoita kohtaan "Host Name (or IP address)" osoite 10.42.66.66. Paina sitten "Open":

12. Sinun pitäisi nyt nähdä mustapohjainen Recovery Mode -valikko tietokoneesi ruudulla:

Alla on video Windows-tietokoneella tehtävistä asennusvaiheista Recovery Modea varten:

Ladataksesi videon koneellesi, klikkaa tästä.

Olet nyt valmis siirtymään kappaleeseen 3: Laitteesi korjaaminen Recovery Moden avulla.

Takaisin alkuun ↑

2.3 Mac (OS X) tietokoneella tehtävät valmistelut

Käyttääksesi Recovery Modea Mac-tietokoneella, sinun tarvitsee ladata vain HoRNDIS-ajuri, mutta kaikki muu tarvittava ohjelmisto löytyy jo koneeltasi.

HUOM: Tällä hetkellä OS X:n viimeisin versio El Capitania ei tueta, koska vaadittu HoRNDIS ajuri ei tue El Capitania. Toivomme että pystyt kokeilemaan Recovery Modea toisella käyttöjärjestelmällä.

Voit tarkistaa ajurin tilanteen HoRNDIS etusivulta http://joshuawise.com/horndis

1. Siirry osoitteeseen www.joshuawise.com/horndis

2. Lataa ja asenna viimeisin versio ajurista. Huomaa mahdolliset OS X -versioihin liittyvät huomautukset:

3. Sen jälkeen kun olet asentanut ajurin, sinua kehotetaan käynnistämään tietokoneesi uudelleen riippuen käyttöjärjestelmäversiostasi. Saatat myös saada huomautuksen riskistä, joka liittyy varmistamattoman ajurin käytöstä:

Hyväksy mahdollinen ilmoitus painamalla "OK" ja käynnistä tietokoneesi uudelleen, mikäli olet epävarma, tulisiko sinun toimia niin.

4. Kun ajuri on asennettu, yhdistä Jolla tietokoneeseesi. (Huom.: Jollan tulee olla ennen kaapelin liittämistä nk. "Recovery Modessa", ks. kappale 2.1)

5. Seuraavaksi sinun tulee käynnistää Pääte-sovellus. Toimi näin:

5a Avaa Finder
5b Napauta kohtaa "Ohjelmat" ja sitten kohtaa "Lisäohjelmat":

5c Kaksoisnapauta Pääte-sovellusta avataksesi sen:

6. Kun Pääte on aukaistu, valitse Komentotulkki > "Uusi etäyhteys...":

7. Napauta tekstiä "Etäkirjautuminen (telnet)" ja sitten + -ikonia lisätäksesi palvelimen osoitteen käsin:

8. Kirjoita kenttään osoite: 10.42.66.66 ja paina "OK".

9. Sinun pitäisi nyt nähdä Recovery Moden valikko.

Olet nyt valmis siirtymään kappaleeseen 3: Laitteesi korjaaminen Recovery Moden avulla.

Takaisin alkuun ↑

2.4 Linux tietokoneella tehtävät valmistelut

On todennäköistä, että sinun ei tarvitse ladata mitään ohjelmistoja käyttääksesi Recovery Modea Linuxilla. Alla olemme käyttäneet Ubuntua.

1.) Yhdistä Jolla tietokoneeseesi. Näet todennäköisesti ilmoituksen liittyen langallisen yhteyden  ja/tai langalliseen yhteyteen:

2.) Avaa Terminal-sovellus

3.) Kirjoita Terminaaliin:

telnet 10.42.66.66

4.) Sitten sinun pitäisi nähdä mustapohjainen Recovery Mode -valikko:

Olet nyt valmis siirtymään kappaleeseen 3: Laitteesi korjaaminen Recovery Moden avulla.

Takaisin alkuun ↑

3 Laitteesi korjaaminen Recovery Moden avulla

Nyt kun Jollasi ja tietokoneesi on valmisteltu Recovery Modea varten, pyydämme sinua suorittamaan kaikki ohjeistetut toimet kappaleissa 3.1, 3.2 ja 3.3.

Kopioi ja liitä -toiminnon käyttäminen Recovery Moden Shellissä

Alla olevat korjausohjeet saattavat pyytää sinua kirjoittamaan tarkan komennon Recovery Moden Shelliin. Kaikki välilyönnit ja kirjaimet ovat tärkeitä komennon onnistumisen kannalta, joten pyydämme sinua leikkaamaan ja liimaamaan komentoja tästä artikkelista seuraavalla tavalla:

1. "Maalaa" (valitse) teksti tässä artikkelissa.
2. Kopioi teksti leikepöydälle joko käyttämällä hiirtä tai näppäimistökomentoa (Windows: ctrl + C / Mac: Komento () + C)
3. Napauta hiiren (oikeanpuoleista) näppäintä liittääksesi teksti Shelliin.
4. Paina vielä Enteriä toteuttaaksesi komennon.

3.1 Tietojen varmuuskopioiminen Recovery Modessa

On mahdollista yrittää varmuuskopioida tiedostoja Jollalta käyttäen Recovery Moden toimintoa nro. 4 ("Shell"). Tietojen varmuuskopioimista varten tarvitset MicroSD muistikortin.

Lukeaksi tietojen kopioimisesta talteen laitteeltasi muistikortillesi, ole hyvä ja lue tämä artikkeli.

3.2 Tehdasasetusten palauttaminen

Huomaathan että tämä operaatio poistaa KAIKEN datan puhelimellasi. On kuitenkin mahdollista saada ainakin osa tiedoistasi puhelimen muistista talteen muistikortillesi - ole hyvä ja lue tämä artikkeli. SIM-kortillasi tai muistikortillasi olevat tiedot eivät katoa vaikka suorittaisit tämän toiminnon.Huomaathan että tämä operaatio poistaa KAIKEN datan puhelimellasi. On kuitenkin mahdollista saada ainakin osa tiedoistasi puhelimen muistista talteen muistikortillesi - ole hyvä ja lue tämä artikkeli. SIM-kortillasi tai muistikortillasi olevat tiedot eivät katoa vaikka suorittaisit tämän toiminnon.

1. Valmistele Jolla-puhelimesi ja tietokoneesi Recovery Modea varten (ks. kappale 2), kunnes näet all olevan Recovery Mode -valikon:

2. Valitse Recovery Moden valikosta vaihtoehto nro 1 "Reset device to factory state". Paina Enter.

Huom: Jos komentopääteohjelmasi kaatuu tämän valinnan tehtyäsi, yhdistä Recovery Modeen uudelleen, ja siirry suoraan toistamaan kohta 2. Voi olla, että joudut tekemään tämän muutaman kerran.

3. Anna operaatiolle aikaa, ja seuraa ruudulla olevia ohjeita.

Liitetiedosto "Successful Factory Reset in Recovery Mode" esittää, miten resetin kuuluisi mennä.

Kun operaatio on valmis, seuraa seuraavan kappaleen ohjeita palauttaaksesi Jolla-puhelin Recovery Modesta normaalitilaan:

3.3 Puhelimen palauttaminen normaalitilaan

On tärkeää poistua Recovery Mode -tilasta oikein. Tee se näin:

1. Valitse vaihtoehto 6 'Exit' Recovery Mode -valikossa.

2. Irrota USB-kaapeli puhelimesta.

3. Irrota akku puhelimesta.

4. Liitä akku takaisin puhelimeen.

5. Käynnistä puhelin. Sen pitäisi olla nyt normaalitilassaan.

Toivomme että luet sitten tämän tehdasasetusten palauttamisesta kertovan artikkelin, varsinkin kohdan "Ensimmäiset toimenpiteet alkutilaan palauttamisen jälkeen".

Takaisin alkuun

4 Vianselvitys / Usein Kysytyt Kysymykset

K: Seurasin ohjeita mutta Recovery Mode ei tuntunut korjaavan laitettani, tai se antoi virheviestejä prosessin aikana. Mitä minun tulisi tehdä?

V: Seuraa Recovery Mode ohjeita uudelleen, ja yritä saada otettua kuvakaappauksia tai parhaassa tapauksessa ruutunauhoitus siitä kun seuraat ohjeidemme eri vaiheita. Ole sitten meihin yhteydessä ja liitä viestiisi asiaankuuluvat tiedostot.

K: En tahdo resetoida laitettani, olisiko mitään toista korjausta jota voisin yrittää?

V: Tällä hetkellä vain "Device Reset" toiminto toimii odotetusti. Minkä tahansa muun korjauksen yrittäminen voi pahentaa entisestään laitteesi tilaa. Pahimmassa tapauksessa puhelimen resetointikaan ei enää toimi väärän operaation jälkeen.

Tallentaaksesi laitteestasi joitain tietoja pyydämme sinua lukemaan tämän artikkelin!

K: Kun yritän käyttää Puttya (SSH) yhdistääkseni Recovery Modeen saan virheilmoituksen / Putty kaatuu heti laitteen liittämisen jälkeen!

V: Kokeile asentaa uudelleen Recovery Modeen vaadittava ajuri kappaleen 2 ohjeiden mukaisesti. Erityisesti Windowsilla on tapana kadottaa asennetut ajurit ja tästä syystä ne täytyy asentaa uudelleen.

Jos ajureiden uudelleenasentaminen ei ratkaise ongelmaa, varmista vielä että saat Jollasi Recovery Mode tilaan asetettua kappaleen 2.1 ohjeiden mukaisesti. Jos vaikuttaa ettei puhelintasi saa Recovery mode tilaan, pyydämme sinua ottamaan meihin yhteyttä.

Pyydämme sinua myös kokeilemaan toiminnon suorittamista toisella muistikortilla.

Voit lukea täältä lisää Jollan tukemista muistikorteista.

Takaisin alkuun