Miten käytän Sailfish-nettiselainta?

Jolla Care -

Sailfish-nettiselain sai paremman käyttöliittymän SailfishOS-päivityksen Yliaavanlampi 1.1.2.xx myötä. Kaikki selaimen käyttön tarvittavat työkalut on nyt kerätty näytön alaosassa sijaitsevaan työkalupalkkiin. Myös välilehtien käyttö on nyt entistä helpompaa.

Jos selain näyttää yhtään erilaiselta omassa laitteessasi, ole hyvä ja päivitä puhelimesi ohjelmisto saadaksesi hyödyn uudesta selaimesta!

Miten avaan nettisivuja

Napauta ensin selaimen käynnistyskuvaketta sovellusruudukossa: .

Selain käynnistyy ja näyttää viimeksi käyttämäsi nettisivun, tai jos sellaista ei ole, sitten se näyttää asettamasi kotisivun (katso kappaletta "Nettiselaimen asetukset" myöhemmin tässä artikkelissa).

Tässä tilanteessa työkalupalkin alempi rivi on näkyvissä näytön alaosassa (katso kappaletta "Työkalupalkki" myöhemmin tässä artikkelissa).

A) Avataksesi uuden nettisivun kosketa nettiosoitetta työkalupalkin keskellä (yo. kuvassa "jolla.com"), kirjoita haluamasi nettiosoite ja napauta "Enter"-näppäintä (oikeassa alakulmassa). Huomaa, että välilehtipainikkeessa (vasemmassa alakulmassa) on numero 1 merkkinä välilehdestä numero 1. Uusi nettisivu avataan käytössä olevalle välilehdelle, kun taas avaamasi uudet välikehdet saavat oman tunnusnumeronsa.

02_bookmarks.png  03_enter_address.png  04_visit_helsinki.png

B) Tarkan nettiosoitteen kirjoittamisen sijasta voit kirjoittaa joitakin vapaavalintaisia hakusanoja ja antaa hakukoneen (katso kappaletta "Nettiselaimen asetukset" myöhemmin tässä artikkelissa) etsiä ja esittää joitakin niihin liittyviä nettisivuja sinulle. Kirjoittaessasi hakusanoja selain näyttää jo silloin mahdollisia osumia aiemmin tekemistäsi hauista.

Kun hakukone on esittänyt löytämänsä osumat, kosketa niistä sitä, jonka haluat avata.

05_suggestion.png  06_search.png  07_results.png

C) Kolmas mahdollisuus nettisivun avaamiseksi on käyttää suosikkisivuja. Suosikkisi näkyvät esikatselukuvina sen rivin alla, johon kirjoitat hakusanoja tai nettiosoitteita.
Kosketa jotakin suosikkiasi, ja siihen liittyvä nettisivu avautuu.

Voit tehdä jostakin nettisivusta suosikkisi napauttamalla tähtipainiketta, minkä jälkeen kyseinen nettisivu näkyy suosikkien ruudukossa:

Suosikeilla on ponnahdusvalikko, joka auttaa sinua suosikkiesi hallinnoimisessa. Pidä sormesi painettuna jonkin suosikin päällä, kunnes valikko ilmestyy. Katso vaihtoehdot alla olevasta oikeanpuoleisesta kuvasta. Huomaa erityisesti "Lisää sovellusnäkymään", jonka ansiosta voit luoda kuvakkeet eniten käyttämistäsi nettisivuista sovellusruudukkoon - tarvitset vain yhden napautuksen noiden nettisivujen avaamiseksi!

08_bookmarks.png  09_toolbar.png  10_context_menu.png

Välilehtien käyttäminen

Sailfish-selain tukee välilehtien käyttöä. Parhaillaan näkyvissä olevan välilehden numero näkyy välilehtipainikkeessa (pieni neliö työkalupalkin vasemmassa päässä). Voit nähdä kaikki välilehdet koskettamalla tätä painiketta (sen numero riippuu välilehtiesi määrästä):

Välilehtinäkymässä (kuva alhaalla vasemmalla) näytetään parhaillaan näkyvissä olevan välilehden nimi tunnelman värisenä, jotta avoinna oleva välilehti erottuisi muista. Välilehden vaihtaminen käy helposti napauttamalla niiden esikatselukuvia. Jos haluat sulkea välilehden, kosketa sen "X"-kuvaketta. Vetovalikon kautta voit sulkea kaikki välilehdet kerralla tai avata uuden välilehden (kuva alla oikealla). Uuden välilehden avaaminen käy myös työkalupalkin ylemmällä rivillä olevan "Uusi välilehti" -kuvakkeen avulla:

11_open_tabs.png  12_close_all.png

SailfishOS-versiosta 1.1.6 lähtien välilehtinäkymän vetovalikossa ylimpänä on myös mahdollisuus avata välilehti ns. yksityistä selausta varten.

Työkalupalkki

Käyttäessäsi selainta sen työkalupalkki häviää näkyvistä. Tämä tapahtuu pyyhkäistessäsi näyttöä ylöspäin jollakin nettisivulla. Tarkoituksena on vapauttaa koko näyttö nettisiuvun sisällön esittämiseen.

Saat työkalupalkin takaisin näkyville pyyhkäisemällä näyttöä alaspäin.

Työkalupalkissa on kaksi riviä. Napauttamalla kuvaketta  tools.png työkalupalkin oikeassa laidassa voit vaihdella näkyville molemmat rivit tai vain alimmaisen.

13_tools.png  14_tools_2.png

Alarivissä on seuraavat painikkeet (vasemmalta oikealle, kuva ylhäällä vasemmalla):

1. Välilehtipainike: välilehden numero ja pääsy välilehtinäkymään
  2. Edellinen sivu (näkyy tarvittaessa): palaa edelliselle nettisivulle
  3. Näytöllä näkyvän nettisivun osoite
  4. Sivun sisällön virkistäminen (virkistyksen aikana näkyy 'X' keskeyttämistä varten)
  5. Työkalupalkin rivimäärän vaihtaminen.

Ylärivissä on seuraavat painikkeet (vasemmalta oikealle, kuva ylhäällä oikealla):

1. Uuden välilehden lisääminen
  2. Seuraava sivu (näkyy tarvittaessa): nuolella oikealle pääset eteenpäin nettisivulle, jossa olet jo aiemmin käynyt
  3. Etsi hakusanaa nykyiseltä välilehdeltä
  4. Tee tästä nettisivusta suosikki (näkyy täysvalkoisena, jos sivu on jo suosikki)
  5. Jaa tämän nettisivun osoite
  6. Katsele ladattuja tiedostoja.

HUOMAA:kun ylempi rivi on näkyvissä, välilehden numero (vasemmassa alakulmassa) korvautuu painikkeella, jolla voit sulkea nykyisen välilehden:

Hakusanojen etsiminen nettisivulta

Nyt on mahdollista etsiä halusanoja näytöllä olevalta nettisivulta (välilehdeltä). Käytä "Etsi"-kuvaketta, joka sijaitsee työkalupalkin ylärivillä:

Kirjoita hakusanasi ja napauta "Enter".

13_search.png  14_search_results.png

Nettisivun jakaminen

Voit jakaa nettisivun osoitteen jollekulle joko sähköpostitse tai käyttämällä sosiaalisen median tilejäsi. Napauta "Jaa"-ikonia työkalupalkin ylärivillä:

Selaimen esikatselukuva

Selaimella on aktiivinen kansilehtensä (sovelluksen minimoitu näkymä Alkunäkymässä), jossa on painike - voit nähdä sen alla olevassa kuvassa sinisellä suorakaiteella erotettuna.

• Napauta  active_cover_button.png uuden välilehden avaamiseksi

Nettiselaimen asetukset, yksityisyys ja selaushistoria

Sailfish-nettiselaimen asetukset sijaitsevat valikossa Asetukset > Sovellukset > Selain. Samassa valikossa voit myös poistaa selaimen keräämiä tietoja. Lue lisää täältä.