Valinnainen, tilauksen vaativa päivitys 1.1.0.38/1.1.0.39 Uitukka

Jolla Care -

Julkaisun nimi: SailfishOS 1.1.0.38/1.1.0.39 Uitukka (tunnetaan myös työnimellä "Update 9")

Julkaisupäivä: 2014-10-23

Ladattavan tiedon määrä: ~300MB

Arvoisat käyttäjät!

Lähdimme kesätauollemme ajatuksena siirtää SailfishOS käyttämään Qt5.2-sovelluskehikkoa ja tuoda se laitteisiinne syyskuussa. Vaikkakin siirtyminen Qt5.2:een onnistui, ohjelmiston vakauttaminen vei arvioitua enemmän aikaa. Nyt 13 sisäisen julkaisuehdokkaan jälkeen tulimme siihen ajatukseen, että on parasta laittaa tämä SailfishOS:n päivitys saataville kehittäjiä ja urheita eturintaman käyttäjiä varten sen sijaan, että viivästyttäisimme sitä lisää.

Uitukka on valinnainen julkaisu, mikä tarkoittaa että siitä ei lähetetä päivitysilmoituksia puhelimiin vaan sinun on varta vasten kirjauduttava järjestelmäämme saadaksesi tämän käyttöjärjestelmäpäivityksen. Ole hyvä ja lue seuraavat ohjeet huolellisesti ennen kirjautumista. Kirjautumisohjeet löytyvät tämän ohjeen kappaleesta "Miksi sinun kannattaa harkita kirjautumista tätä päivitystä varten".

Miksi sinun tulee olla varovainen kirjautumisen suhteen?

• Sinä et voi palata takaisin Sailfish 1.0.8.x:ään, vaikka haluaisit.
    HUOM: Tällöinkin laite ehdottaa päivitystä 1.1.0.39 versioon, koska päivityspyyntösi on sidottu laitteesi IMEI-sarjanumeroon.
  • Tämä päivitys ei ole tarpeeksi vakaa sen jakamiseksi normaalina päivityksenä jokaiselle käyttäjälle. Se sisältää kuitenkin monia parannuksia. Työskentelemme luodaksemme seuraavan vakaan julkaisun.
  • Järjestelmän toimet muistinloppumistilanteiden (OOM) hallitsemiseksi vaativat lisää työtä, sillä
    • Puhelin voi toimia laiskahkosti, kun työmuisti (RAM) käy vähiin. Tämä voi aiheuttaa ärsyttäviä oireita Jollasi päivittäisessä käytössä. Uudelleenkäynnistys parantaa tilannetta, mutta ymmärrämme että käyttäjä ei halua tehdä niin usein.
    • Yleiset toiminnot kuten puheluihin vastaaminen, ilmoitusten avaaminen, moniajo, sovellusten vaihtaminen ja vastaavat saattavat viedä kymmeniä tai satoja millisekunteja muistinloppumistilanteissa.
    • Yhteydenpito Sailfish-sovellusten ja taustaprosessien (daemon) välillä voi viedä enemmän aikaa, kun järjestelmä tekee muistinvaihto-operaatioita (swap) muistin käydessä vähiin. Tämä näkyy hitautena käyttöliittymässä, ja saattaa hyydyttää sen kokonaan.

Miksi sinun kannattaa harkita kirjautumista tätä päivitystä varten?

• Tämä päivitys tuo monia uusia toimintoja ja paljon viankorjauksia kaikkialle ohjelmistoon kuten seuraavissa kappaleissa kerrotaan. Silti edellä mainitut muistin loppumiseen liittyvät suorituskykyongelmat voivat vaivata.
  • Monet ohjelmistonkehittäjät saavat hyötyä päivittämisestä tähän versioon, sillä se tarjoaa heille mahdollisuuden testata sovelluksiaan Qt5.2:n ja aiemmin tiedotettujen dialogeja koskevien muutosten kanssa (katso linkki). Vastaava SDK-julkaisu tulee jakeluun seruaavan viikon (44) alussa.

Jos siis olet ohjelmistonkehittäjä tai käyttäjä jota suorituskyvyn ongelmat eivät haittaa, olet tervetullut kirjautumaan tätä valinnaista päivitystä varten lähettämällä sähköpostiviestin osoitteeseen

update9-opt-in@jolla.com

Varmista, että viestisi Lähettäjän osoite on sama, millä Jolla-tilisi on rekisteröity. Viestin sisällöllä ei ole merkitystä.Sinun pitäisi saada ilmoitus saatavilla olevasta päivityksestä puhelimeesi sen jälkeen, kun olemme käsitelleet kirjautumisviestisi (se vienee noin 20 minuuttia). Sen jälkeen voit asentaa päivityksen tavalliseen tapaan.
-Voit tarkistaa sähköpostiosoitteesi kirjautumalla Jolla-tilillesi tässä osoitteessa: https://account.jolla.com/registration/login/.

Jos päivitystä ei kuulu noin 20 minuutissa, käynnistä puhelin uudelleen ja etsi päivitystä valikossa Asetukset > Järjestelmä > Sailfish OS -päivitykset.

Mitä uutta

• Uudet peittokuvat Kartat-sovellukseen: satelliitti, auto (päivänvalotila), joukkoliikenne (julkinen) ja yötila
  • Nopeampi pääsy suosikkipaikkoihin Kartat-sovelluksessa
  • Kappaleiden, albumien ja artistien haku Media-sovelluksen vetovalikossa
  • Tarkempi avustetun paikannuksen (AGPS) hallintaan: vaihtoehto "Nopeampi paikan selvitys" valikossa Asetukset > Järjestelmä > Sijainti.
  • Automaattinen sähköpostiviestien luonnosten tallennus poistuttaessa työsivulta
  • Tilien hallintaa on yhtenäistetty, minkä ansiosta tilien luominen on helpompaa
    - Fruux, Memotoo ja Yahoo! ovat nyt erillisinä tilivaihtoehtoina "Lisää tili" -sivulla
  • Numeroiden talletus puheluhistoriasta tilannevalikkoa käyttäen
  • CardDAV-tuki (kokeellinen) Fruux- ja Memotoo-palveluille
  • Selaimen ydin päivitetty Gecko 31 -versioon, mikä parantaa yhteensopivuutta eri verkkosivujen kanssa sekä nopeuttaa sivujen vieritystä
  • Kazakinkielinen näppäimistö lisätty
  • Sailfish Utilities -niminen ohjelma asennettavissa Jollan Kaupasta. Sen avulla voi tehdä ylläpitotehtäviä puhelimessaan kuten varmuuskopiotietokannan siivous muistin vapauttamiseksi, verkkoyhteyksien uudelleenkäynnistys ja Android-ajoympäristön uudelleen käynnistys.
    - Asennuksen jälkeen tämä ohjelma löytyy valikon Asetukset > Järjestelmä lopusta nimellä "Utilities".

Käyttöliittymätoimintojen muutoksia

• Hierarkiaosoitin näytön vasemmassa yläkulmassa on korvattu yhdellä uudella osoittimella, joka näyttää olevan vierähtämässä näytön reunan yli
  • Tiliasetuksiin tehtävät muutokset tallentuvat heti - aiemmin käyttäjän oli erikseen hyväksyttävä muutokset
  • Sovellusten dialogien ulkoasua on muutettu niin, että ne erottuvat normaaleista sovellusnäkymistä. Dialogeissa on nyt kiinteä otsikkoalue Hyväksy- ja Peruuta-painikkeineen.

Päivityksen asentamisesta

Tämä on suuri päivitys, sillä tuohan se mukanaan Qt5.2:n. Varmista, että sinulla on riittävästi kiintomuistitilaa ennen kuin yrität päivitystä. Lisää tietoa mahdollisista päivitysongelmista ja niiden kiertämisestä löytyy alempaa kappaleesta Tunnetut ongelmat.

Edellytykset

• Olet lukenut kappaleen "Tunnettuja ongelmia" tämän artikkelin lopussa.
  • Puhelimessasi on toimiva Jolla-tili.
  • Puhelin on kytketty laturiin.
  • Puhelimesta on pääsy Internetiin joko WLAN- tai mobiilidatayhteyden kautta.
  • Sinulla on vähintään 1.5 Gt vapaata kiintomuistitilaa puhelimessasi. Tarkista, että valikossa "Asetukset > Järjestelmä > Laitteen tiedot" olevan ympyrän ylempi luku on korkeintaan 12.2 Gt. Sen olisi hyvä olla alle 10 Gt.
  • Olet tehnyt varmuuskopion tiedoistasi puhelimessa ja siirtänyt kopion turvaan SD-kortille. Ohje täällä.

Jos et pysty onnistuneesti kirjautumaan Jolla-tilillesi puhelimestasi, käy nettisivulla account.jolla.com käyttäen tietokonettasi ja kokeile salasanasi nollaamista (reset password).

Käyttäjät, joilla on puhelimissaan 1.0.4.20:tä vanhempi versio

Jos puhelimessasi on versiota 1.0.4.20 vanhempi SailfishOS-ohjelmisto, ja olet asentanut Warehouse-sovelluksen (eli käytät ns. OpenRepos-sovelluksia), poista kaikki OpenRepos-repositoriot ennen kuin yrität päivittää ohjelmiston. Muutoin saatat rikkoa puhelimesi. Lue poisto-ohjeet osoitteesta important-steps-to-do-before-updating (englanniksi).

Ohjelmiston päivitys

Jos Jollasi on kytkeytynyt Internetiin, ilmoituksen ohjelmistopäivityksestä (OS-päivitys) pitäisi ilmaantua piakkoin. Jos et halua odottaa sitä, voit hakea pävityksen itse seuraavasti:

1. Avaa sovellus Asetukset
  2. Mene valikkoon Järjestelmä > Sailfish OS -päivitykset
  3. Valitse ’Etsi päivityksiä’ alasvetovalikosta.
  4. Kun ilmoitus OS-päivityksestä ilmestyy, valitse ’Päivitä laite’ alasvetovalikosta.

Älä sammuta puhelinta kesken OS-päivityksen. Päivityksen aikana puhelimen näyttö saattaa pimentyä. Voit herätellä näytön lyhyellä virtanäppäimen painalluksella voidaksesi seurata päivityksen edistymistä. Onnistuneen asennuksen lopuksi näet punaisen LEDin syttyvän puhelimen alaosassa, minkä jälkeen puhelin käynnistää itsensä uudelleen.

Harvinaisissa poikkeustapauksissa saatat joutua yrittämään toisen kerran onnistuaksesi päivityksessä.

Katso päivityksen tekemisien yksityiskohtaisia ohjeita Jolla Asiakaspalvelun tukiartikkeleista (Zendesk).

Parannuksista parhaimmat

Muistin käsittely

• Muistinhallinta pystyy nyt sulkemaan Android-sovellukset niille asetetun tärkeysjärjestyksen mukaisesti
  • Lisäksi järjestelmään on lisätty toimintakynnyksiä, joiden ylityksestä muistinhallinta puuttuu sovellusten toimintaan.

Lukitusnäkymä

• Yritys katsoa tapahtumia (käyttäen ylöspyyhkäisyä lukitusnäkymässä) puhelimen ollessa lukittuna tuo nyt näkyville näppäimistön, jolla voi antaa lukkokoodin puhelimen avaamiseksi.

Tapahtumanäkymä

• Ilmoituskuvakkeiden käsittelyä parannettu niin, että erityinen virhekuvake näytetään, jos varsinaista kuvaketta ei voida jostakin syystä hakea ja näyttää.

Asetukset ja tilit

• Ennen uuden tilin tallentamista tarkistetaan, ettei Twitter-, Facebook- ja Google-tileissä ole kaksoiskappaleita
    - HUOM: Kaksoiskappaleiden tunnistus voidaan tehdä vain vasta luotujen uusien Facebook-tilien tapauksessa. Jos olet luonut Facebook-tilin jo ennen tätä päivitystä, em. tarkistusta ei voida tehdä luodessasi uutta Facebook-tiliä.
  • Tilien päälista näyttää nyt tilin kuvauksen ja käyttäjätunnuksen
    - Aiemmin näytettiin palveluntarjoaja ja kuvaus
  • "Lisää tili" -sivu luettelee nyt yleistilit erillään nimetyistä palveluntarjoajista (kuten Facebook, Google, Twitter, Microsoft Exchange)
  • Tilien luonti toimii nyt niin, että yksi tili lisätään kerrallaan
    - Aiemmin käyttäjä sattoi valita useita tilejä luotavaksi samalla kerralla, mikä teki toiminnosta monimutkaisen
  • Microsoft Exchange -tilin synkronointi on nyt helppoa tilien päälistan tilannevalikon kautta tai käyttämällä Exchangen-tilin asetusnäkymän vetovalikkoa
  • Google-tilin asetusnäkymä kertoo nyt käyttäjälle, että Sähköpostisovellus tarvitaan GMailin käyttämiseksi
  • Jolla-tiliä ei voi enää laittaa pois toiminnasta sen jälkeen, kun se on luotu (tilin poistaminen kokonaan on mahdollista)
  • Synkronointivaihtoehdot Gogle- ja Microsoft Exchange -tilieissä on nyt lueteltu samassa järjestyksessä
  • Näytön värinän kääntäminen pois päältä ei enää poista tulevaan puheluun liittyvää värinää
  • Kehittäjäsalasanan muuttamiseksi on näppäiltävä puhelimen suojakoodi onnistuneesti.
  • Etäyhteyden (SSH) aktivointi Kehitystilassa ei enää vaadi puhelimen uudelleenkäynnistystä toimiakseen.

Security

Turvallisuus

Puhelin

• Tallentamattoman puhelinnumeron helppo kopiointi puheluhistoriasta tilannevalikon 'Kopioi'-komennolla
    - Huomaa, että tämä mahdollisuus tarjotaan vain tallentamattomille numeroille
  • DTMF-äänet soitetaan nyt 50%:lla maksimiäänenvoimakkuudesta. Puhelun aikana seurataan puheäänen voimakkuutta
  • Puheluneston asetusten muokkaaminen tuo nyt esiin ymmärrettävämmän viestin "Anna puheluneston koodi"
    -Aiemmin viesti oli "Anna PIN-koodi"
  • Lisätty vaihtoehto "Poista kaikki käytöstä" kaikkien estojen poistamiseksi kerralla.
  • Näytetään Sulje-kuvake (nuolenpää alas) Enter-näppäimen kohdalla silloin, kun kohdistin on tyhjässä puhelunsiirtokentässä
  • Hätäpuhelut tehdään nyt GSM-standardin mukaiseen numeroon 112, jollei käyttäjä ole näppäillyt muuta numeroa. GSM-verkko reitittää hätäpuhelun kunkin maan vaatimusten mukaisesti (maissa, joissa on käytössä paikallisia hätänumeroita).

Yhteydet

• Tallennettujen WLAN-verkkojen luettelo järjestetään nyt niin, että viimeksi käytetyt verkot tulevat luettelon alkuun. Kytkettynä oleva verkko näkyy aina luettelon ensimmäisenä.
  • GSM-verkkovierailun aikana (siis yleensä vieraan maan GSM-verkossa) operaattorin nimi näytetään matkapuhelinverkon asetuksissa.
  • Kun Internet-yhteyden jako on päällä, et voi enää muuttaa sen asetuksia
  • Internet-yhteyden jako edellyttää salasanaa, joka on vähintään 8 merkkiä pitkä
  • Korjattu ns. RSN IE -epäsopivuudesta johtuva WLAN-yhteyksien katkeaminen toiseen verkko siirryttäessä (Robust Secure Network Information Element)
  • Mobiilidataa palvelevan Internet-rajapinnan Maximum transmission unit (MTU) pienennettiin arvoon 1280 tavua, koska jotkin verkot eivät tue isoa MTU:ta vaan sulkevat yhteyden. Tämä muutos saattaa auttaa tapauksissa, joissa mobiilidatayhteys ei toimi luotettavasti tai ollenkaan
  • "Ongelma yhteyksissä" -ilmoitus näyttää nyt yhteystyypin kuvakkeen.

Henkilöt

• Mahdollistaa yhteystiedon tallentamisen niin, että vain yhtiön nimi on mainittu
    -Aiemmin vaadittiin etu-, suku- tai ktusumanimi)
  • Parantaa linkitystilanteen toimintoja liittyen katumusajastimeen (poiston peruutus)
  • Näppäimistö häviää automaattisesti näkyvistä, kun hakutulosten listaa selataan
  • Laajentaa taustan täytön aakkosruudukon koko viimeiselle riville.

Akku

• Puhelin ei enää sammuta itseään, kun se kytketään laturiin akun varaustilan ollessa sulkemisrajan (0-2%) alapuolella
  • Kun puhelin on sammutettu ja akku lähestulkoon tyhjä (0-2%), laturin kytkemisen jälkeen puhelin näyttää akun avaraustilan (%) punaisella tekstillä ja antaa väräytyksellä palautetta, jos käyttäjä yrittää käynnistää puhelimen virtakytkimellä.
  • Käynnistykseen liittyviä animaatioita on parannettu tilanteessa, jossa puhelin käynnistyy tilasta, jossa se on ollut suljettuna mutta laturiin kytkettynä.

Kartat

• Parannettu Henkilöt-sovelluksesta tehtyä osoitehakua käyttämällä geocoderia.

Viestit

• Parannettu saapuneen kuvaviestin (MMS) näyttämistä puhelimen vaaka-asennossa.

Ensikäynnistyksen opastus

• Lisätty vinkkejä tilien asetuksiin - etsi itse lisää, mihin muualle!
  • Yksinkertaistettu ensikäynnistyksen kulkua.

Näppäimistö

• Merkit ž (U+017E) ja Ž (U+017D) lisätty merkin "z" ponnahdusvalikkoon suomen näppäimistössä
  • Pinyin-näppäimistössä välilyöntinäppäin hyväksyy nyt ensimmäisen ehdokkaan vain, jos käyttäjä on alkanut kirjoittaa uutta sanaa
    -Aiemmin välilyöntinäppäin aina hyväksyi ensimmäisen ehdokkaan.

Sähköposti

• Sähköpostin kirjoitustilassa alavalikko näkyy vain, jos käyttäjä on kirjoittanut paljon tekstiä viestin sisällöksi
  • Korjattu vika, jossa liitteenä lähetetyn kuvatiedoston nimen laajennusosa katosi
  • Korjattu vika, jossa Thunderbird-ohjelma PC:ssä ei näyttänyt Jollasta sähköpostitse jaettuja muistiinpanoja.

Käyttöliittymän komponentit

• Henkilönvalitsimessa hakukenttä näkyy nyt aina
  • Signaalinvoimakkuuskuvakkeet päivitetty
  • Kestoajan näyttö korjattu niin, että se on m:ss alle 10 min ajoille ja mm:ss yli 10 min ajoille
  • Uusi UI-komponentti luotu: yksityiskohdat ja arvokenttä
  • Näppäimistön voi avata uudelleen koskettamalla tekstikenttää, jossa kohdistin on
  • Yhtenäistää painikkeiden ja listanjäsentenkäyttöä eri SailfishOS-sovelluksissa.

Kalenteri

• Näyttää osallistujatiedot tapahtuman yksityiskohdissa
  • Korjaa vian, jonka vuoksi kalenteritapahtuma sijoittui seuraavaan päivään, jos se luotiin klo 23:n jälkeen.

Android-tuki

• Android-sovelluksilla on nyt avustettu GPS käytössään (yhteys verkonpitäjän palveluihin GPS:ää varten lisätty)
  • Sähköpostiviestin lähettäminen Android-sovelluksesta siirtää tiedot kuten otsikon ja tekstin SailfishOS:n sähköpostisovellukseen
  • Muistin loppumisen hallintaa parannettu
  • Android-sovellusten aikavyöhyke on nyt SalfishOS:n aikavyöhyke
  • OpenSSL päivitetty versioon 1.0.1.h
  • Turvallisuusongelma CVE-2014-3100 korjattu.

Tunnettuja ongelmia

Käyttöjärjestelmän päivittäminen

• Nykyisellään käytettävissä olevan kiintomuistitilan tarkistus tapahtuu käyttöjärjestelmän (OS) päivityksen myöhäisessä vaiheessa ja epäonnistuu asennusvaiheessa (Sailfish-logo näytössä), jos muistitila on vähissä. Mitään virheilmoitusta ei näytetä tässä kohdassa, vaan asennus keskeytyy melkein heti ja laite käynnistyy uudelleen. Jos näin käy, vapauta muistia ja yritä OS:n päivitystä uudelleen.
  • OS:n päivitys saattaa epäonnistua muistakin syistä, esimerkiksi päivityksen aikana on voitu jo asentaa joitakin uuden version paketteja mutta osa paketeista on vanhoja. Jos puhelin käynnistyy, voit yrittää korjata tilanteen alla kuvatulla tavalla:
    • Poista os-info näin:
      rm /home/nemo/.cache/store-client/os-info
    • Pysäytä store-client prosessi
      pkill store-client
    • Avaa Settings > System > Sailfish OS -päivitykset, hae päivitystä ja yritä uudelleen asentaa se.
    Jos yllä oleva ei ole mahdollista esimerkiksi siksi, että Jollasi ei kokonaan käynnisty, voit yrittää korjata ongelman käyttämällä Recovery Modea:
    • Valitse kohta #4 “Shell” . Se tuo esiin ns. komentorivin Linux-kometojen antamiseksi puhelimelle.
    • Suorita komento
      rm -rf /home/nemo/.cache/store-client/os-info
    • Kirjoita exit poistuaksesi Shell-tilasta.
    • Valitse kohta #6 “Exit” Recovery Moden menussa
    • Irrota USB-kaapeli
    • Irrota akku puhelimesta
    • Kiinnitä akku puhelimeen
    • Yritä käynnistää puhelin
    • Avaa Settings > System > Sailfish OS -päivitykset, hae päivitystä ja yritä uudelleen asentaa se.
  • On huomattu, että jos käyttäjä yrittää OS-päivitystä silloin, kun hänellä on useiden sovellusten asennus kesken Jollan Kaupasta, järjestelmä saattaa joutua sekatilaan. Näin voisi käydä esimerkiksi silloin, kun aloitetaan kaikkien sovellusten asennus ensikäynnistyssovelluksesta ja sitten käynnistetään OS-päivitys, kun sovelluksia vielä asennetaan).
    -Tällaisessa tapauksessa OS-päivitys vaikuttaa pysähtyneen, vaikka se vain odottaa sovellusten asennusten valmistumista. Odota kärsivällisesti. Pahinta olisi käynnistää puhelin uudelleen tässä tilanteessa!

Muuta

• CalDAV- ja CardDAV-palvelut ovat vasta kokeiluvalmiita. Jos kohtaat ongelmia, kerro niistä together.jolla.com-palvelussamme, niin yritämme auttaa.
  • Puhelin saattaa käydä verkkaiseksi, jos sen käytettävissä oleva muisti vähenee. Sulje tällöin ajossa olevat sovellukset muistin vapauttamiseksi.
  • Joskus käy niin, että joidenkin some-tilien tilaksi näytetään "Pois linjoilta", vaikka tilit ovat aktiiviset. Näissä tilanteissa puhelimen käyttöliittymä ei salli tilin tilan muuttamista. Parasta käynnistää puhelin uudelleen.
  • Puhelin saattaa joskus jättää jotkin piilotetut WLAN-verkot näyttämättä hakutuloksissa
  • Mobiilidatan laskurit eivät näytä oikeita arvoja verkkovierailun aikana
  • Voi kulua useita sekunteja, ennen kuin viimeksi käytettyjen kontaktien lista ilmestyy Henkilöt-sovelluksessa
  • Galleriasta poistetut valokuvat ja videot saattavat pysyä näkyvillä Kameran kautta Galleriaan katsottaessa.

Tärkeimpien korjattujen vikojen luettelo

Vikaluettelo löytyy täältä englanninkielellä.