Miten pidän Jollan hyvässä kunnossa

Jolla Care -

Jollla-laitteet kuten muutkin elektroniset laitteet kaipaavat ylläpitoa, jotta ne toimisivat hyvin. Olemme kirjoittaneet ohjeita tätä varten.

1. Päivitä laitteen SailfishOS-käyttöjärjestelmä aina sen uusimpaan versioon. Päivitykset tuovat Jollaan uusia toimintoja ja korjaavat aiemmissa versioissa havaittuja ongelmia. Viimeisin versio on paras. Tämä artikkeli kertoo, miten käyttöjärjestelmä päivitetään. Laitteesi pyrkii optimoimaan sen muistitilan ennen päivityksen lataamista. Tämä saattaa kuitenkin epäonnistua, jos muistitila on lähes lopussa! Toimi siksi kohdan 5 mukaisesti.

2. Päivitä laitteeseen asentamasi sovellukset. Jollan Kauppa lähettää ilmoituksia saatavilla olevistä päivityksistä laitteeseesi - näet ne Tapahtumanäkymässä. Päivitä muut Android-sovelluksesi siitä sovelluskaupasta, josta olet ne asentanut (esim. Aptoide).

3. Käynnistä laite uudelleen aina silloin tällöin. Tarpeetonta tietoa saattaa kertyä keskusmuistiin (RAM) ajan mittaan. Uudelleenkäynnistys poistaa sen.

4. Asenna Sailfish Utilities -sovellus (lue tämä artikkeli). Tämän sovelluksen aputyökalut auttavat mm. ylläpitämään laitteen tallennustilaa ja virkistämään Android-sovellusten tuen.

5. Tarkista kiintomuistin tilanne (levytila) valikossa Asetukset > Tallennustila. Laitteen kokonaismuistitila (Phone Memory) on 13,7 gigatavua. Jos käytössä olevan muistin määrä ylittää 10 Gt, silloin on aika siivota muistia ja tehdä sinne lisää tilaa.
    • Siirrä arvokkaat tiedostosi (kuvat, videot, dokumentit, musiikki) SD-kortillesi (katso ohjeet). Poista sitten nuo tiedostot laitteen muistista (Phone Memory).
    • Aseta kamera tallentamaan uudet kuvat ja videot suoraan SD-kortille valikossa Asetukset > Sovellukset > Kamera.
    • Siirrä tekemäsi varmuuskopio SD-kortille; käytä sitten työkalua Tyhjennä varmuuskopiosäilö Utilities-sovelluksessa
    • Käytä työkalua Tyhjennä pakettivälimuisti Utilities-sovelluksessa
    • Seuraa asentamisesi Android-sovellusten kansioon /home/nemo/android_storage/ (Phone Memory) keräämää tietomäärää. Varsinkin eri karttasovellukset, pelit ja sovellukset kuten Spotify ja Whatsapp saattavat kerätä paljon tietoa.
    • Poista laitteeseen lataamasi sähköpostin liitetiedostot, jotka kerätään hakemistoon /home/nemo/Downloads/mail_attachments/. Tämä on helpointa tehdä File Browser -sovelluksella.
    • Sovellus Space Inspector (Jollan Kaupasta) auttaa sinua muistitilanteen seurannassa.
    Löydät tarkemmat ohjeet artikkelista "Tallennustilan vapauttaminen Jollalla".

6. Sulje sovellukset, joita et käytä jatkuvasti. Vaikka SailfishOS on moniajokäyttöjärjestelmä, saattaa olla, että se ei pysty käsittelemään suurta määrää sovelluksia yhtä aikaa (sovelluksista riippuen) käytettävissä olevassa 1 Gt:n kokoisessa keskusmuistissa (RAM).

7. Tee varmuuskopio tiedoistasi laitteessasi säännöllisesti joko SD-kortille tai pilvipalveluun. Jos laitteesi sattuu menemään epäkuntoon ja se joudutaan palauttamaan tehdasasetuksiin, menetät kaikki tietosi. Vain muistikortilla tai pilvipalvelussa oleva varmuuskopio säilyy. Lue nämä ohjeet.

8. Jos akun varaus vähenee tavallista nopeammin, lue tämä artikkeli ja käytä siinä kerrottuja tapoja säästää energiaa.

9. Älä koskaan irrota akkua ennen kuin laite on kokonaan sammunut. Irrota laturin johto laitteesta, käytä virtanäppäintä laitteen sammuttamiseksi ja odota sitten, kunnes punainen valo sammuu puhelimen alaosassa. Vasta nyt voit irrottaa akun.