Tahkalampi 1.0.8.19: Julkaisutiedot

Jolla -

Kesäpäivityksemme Tahkalampi on julkaistu!

Päivityksen kohokohtiin kuuluu mm. paranneltu Android -tuki, jonka ansiosta Android -sovelluksilla on nyt oma erillinen Kantensa Kotinäytössä. Päivitimme Jollan yhteydenhallintaohjelmiston seuraavaan versioon. Kiitos kaikille jotka osallistuivat yhteydenhallintaohjelmiston seuraavan version testaukseen!

Uutuudet

• Voit vaihdella auki olevien Android-sovellusten välillä paljon helpommin, koska jokaisella sovelluksella on nyt oma Kantensa Kotiruudussa [kokeellinen1]
  • Lempisivustojesi kirjanmerkkejä on nyt mahdollista lisätä Käynnistimeen
  • Eri sähköpostitileille voi nyt asettaa omat synkronointiaikavälinsä
  • Usean tiedoston lähettäminen verkkosivuille on nyt mahdollista
  • Sähköpostitileille voi nyt määritellä eri allekirjoitukset ja eri lähettäjän nimen
  • Lähettämättömät viestit tallentuvat luonnoksiin Viestit–sovelluksessa, jos siirryt pois viestinkirjoitusnäkymästä
  • Jolla Kaupan haku antaa nyt ehdotuksia, kun kirjoitat hakusanaasi
  • Näppäimistön tuki piirtoeleille lisätty kiinankielisiin näppäimistöihin
  • Toistuville kalenterimerkinnöille voi nyt määrittää loppumispäivän
  • Artistin haku lisätty Media-sovellukseen

1 Ominaisuus on kokeellinen. Saatat kohdata ongelmia käyttäessäsi avoimia Android -sovelluksia, esim. kun kaksi avonaista sovellusta soittavat musiikkia, tai kun suljet muutaman päivän auki olleita sovelluksia jne.

Päivityksen asentamisesta

Ensin ensiasiakkaille

Tämä päivitys jaetaan ensin niille asiakkaillemme, joilla on ”The First One” –takakansi. Loput asiakaskunnastamme voivat päivittää puhelimensa vielä samana päivänä, mutta muutaman tunnin myöhemmin.

Edellytykset

• Puhelimessasi on toimiva Jolla-tili
  • Akkulaturi on kytketty puhelimeesi
  • Puhelimesi on yhteydessä Internetiin WLAN-verkon kautta (mobiilidata toimii myös, mutta siitä voi aiheutua sinulle kuluja riippuen sopimuksestasi operaattorin kanssa).

Jos sinulla on ongelmia Jolla-tilisi, voit käydä sivustolla https://account.jolla.com/ ja vaihtaa salasanasi.

Käyttäjät, joiden puhelimissa on 1.0.4.20:tä vanhempi ohjelmistoversio

Jos puhelimessasi on versiota 1.0.4.20 vanhempi SailfishOS-ohjelmisto ja olet asentanut Warehouse-sovelluksen (eli käytät ns. OpenRepos-sovelluksia), poista kaikki OpenRepos-repositoriot ennen kuin yrität päivittää puhelimesi ohjelmistoversion. Muutoin saatat rikkoa puhelimesi. Lue poisto-ohjeet osoitteesta important-steps-to-do-before-updating (englanniksi).

Ohjelmiston päivitys

Jos Jollasi on kytkeytynyt Internetiin, ilmoituksen ohjelmistopäivityksestä (OS-päivitys) pitäisi ilmaantua piakkoin. Jos et halua odottaa sitä, voit hakea pävityksen itse seuraavasti:

1. Avaa valikko Asetukset > Järjestelmä > Laitteen tiedot
  2. Valitse ’Etsi päivityksiä’ alasvetovalikosta.
  3. Kun ilmoitus OS-päivityksestä ilmestyy, valitse ’Päivitä laite’ alasvetovalikosta.

Älä sammuta puhelinta kesken OS-päivityksen. Päivitys kestää tyypillisesti noin 10 minuuttia. Päivityksen aikana puhelimen näyttö saattaa pimentyä. Voit herätellä näytön lyhyellä virtanäppäimen painalluksella voidaksesi seurata päivityksen edistymistä. Aluksi puhelin hakee tarvittavat tiedot verkosta. Kun tämä vaihe on valmis, seuraa edelleen ohjeita ja käynnistä varsinainen asennus. Asennuksen aikana mustapohjaisella näytöllä näkyy Sailfish-logo ja edistymisviiva. Asennuksen lopuksi näet punaisen LEDin syttyvän puhelimen alaosassa, minkä jälkeen puhelin käynnistää itsensä uudelleen.

Joskus harvoin voi olla tarpeen yrittää päivitystä toisen kerran.

Lue tarkat päivitysohjeet osoitteesta ”Miten asennan järjestelmäpäivityksen?”.

Jos vastaasi tulee odottamaton tilanne ja asennuksessa on ongelmia, voit kokeilla asennuksen aloittamista toisen kerran.

Tärkeimpiä parannuksia

Ensikäytön opastus

• Opetusohjelman uusi versio uusille käyttäjille
  • Paranneltu ”Hae sisältösi” sivu ensimmäisen käynnistyksen avustajassa
  • Uusi versio yhteydenhallintaohjelmistosta
  • Paranneltu päivänäkymä: väljempi tausta, tuki 12-tunnin kellolle, koko päivän tapahtumat näkyvät ylhäällä oikealla
  • Vaihtoehto ’Muokkaa’ löytyy nyt tilannesidonnaisesta valikosta (valinnan ’Poista’ lisäksi)
  • CVE-2014-0196, CVE-2014-2851 sekä CVE-2014-3122 –haavoittuvuudet tilkittiin.
  • Kategoriat (Apps, Games, Jolla, Marketplaces) näkyvät nyt kaupan etusivulla, ja niiden alakategorioihin pääsee pyyhkäisemällä vasemmalle kategorian sisällä
  • Näyttää järjestelmäpäivityksen tiedoston koon ennen latausta
  • ’Omat sovellukset’ näyttää sovellukset nyt aakkosjärjestyksessä
  • Paranneltu tilien asetusnäkymä
  • Asennetun tilin tila (poistettu käytöstä/ei kirjautuneena sisään, sekä jos tili synkronoi ensiasennuksen jälkeen) näkyy nyt tililistassa
  • Tilin voi ottaa pois käytöstä/ottaa käyttöön tililistasta käyttämällä tilannesidonnaista valikkoa (paina pitkään tilin päällä)
  • Tarkistaa jos profiileja puuttuu ennen profiilin synkronoinnin tekemistä, synkronoi vain tarvitut profiilit
  • Paranneltu tuki HTML-viesteille
  • Sähköpostitilit poistuvat käytöstä jos Sähköposti–sovellus poistetaan, ja tulevat takaisin käyttöön, jos sovellus asennetaan uudelleen
  • Sähköpostitilien allekirjoituksia ja synkronointiaikaväliä ei enää voi muuttaa Sähköposti–sovelluksen asetuksissa, vaan kunkin sähköpostitilin asetuksissa
  • Protokolla päivitetty versiosta 12.0 versioon 14.0
  • Parannuksia provisointituen vaatimusten tarkistukseen
  • Puheluiden kestot tallentuvat puheluhistoriaan luotettavammin
  • Taustalle viety puhelu ei enää tule taas aktiiviseksi, kun puhelu on kesken
  • Parannuksia kolmannen saapuvan (koputtavan) puhelun hallintaan kun kaksi puhelua on jo meneillään
  • DTMF-äänet sekä muut merkkiäänet vastaavat nyt äänenvoimakkuudeltaan puhelulle asetettua äänenvoimakkuutta
  • Viestien luettavuutta paranneltu säätämällä tekstin vahvuutta sekä kokoa
  • Jakovalikkoa siistitty ja paranneltu
  • Tiedostojen jakamiseen soveltuvien Bluetooth –laitteiden löytämistä parannettu lisäämällä ’Object Transfer’ -palvelun tarkistaminen muilta laitteilta
  • GPS kytkeytyy nyt pois päältä vain, jos kaikki Android-sovellukset suljetaan
  • Poistettujen Android–sovellusten tiedot poistetaan käynnistyksen yhteydessä
  • CalendarProvider–tuki lisätty, Citrixin GoTo Meeting –sovellus ei enää kaadu
  • Näppäimistön avautumis- ja sulkeutumistransitiota paranneltu
  • Laitteen nimi korjattu muotoon ”Jolla”, ja se näkyy oikein Spotifyn laiteluettelossa
  • Natiivinäppäimistö piilotetaan, jos kohdistus sovelluksissa siirtyy
  • Parannuksia menetelmään hakea tietoa aikavyöhykkeestä.

Tunnettuja ongelmia

• Virtuaalinäppäimistö tulee näkyviin, vaikka käytössä olisi Bluetooth-näppäimistö
  • Bluetooth–näppäimistön näppäinasettelua ei voi vaihtaa (oletuksena on yhdysvaltalainen asettelu)
  • Facebook –tilille tulee todennäköisesti sisäänkirjautua uudelleen päivityksen jälkeen
  • Paikannus WLANin perusteella ei toimi, kun internetin jako on päällä
  • Joissain erittäin harvinaisissa tapauksissa SMS-viestin lähetys ei toimi ennenkuin laite käynnistetään uudelleen
  • GPS-paikannukseen liittyviä kaatumisia voi tapahtua sekä natiivi- että Android –sovelluksissa
  • Kun Galleriassa on vain yksi kameralla nauhoitettu video, sen liukusäädin ei toimi, toisen videon nauhoittaminen korjaa vian
  • Joskus varmuuskopiot eivät palaudu täysin, jolloin palauttaminen tulee tehdä uudelleen jotta se palautuisi kokonaan
  • Kahden ääntä toistavan Android –sovelluksen käyttäminen samanaikaisesti on toistaiseksi kokeiluasteella, suosittelemme vain yhden sovelluksen ajamista kerrallaan

Huomautus kehittäjille

Kuten postituslistalla keskusteltiin, sovellusten asentamiseen RPM–tiedostoista tulee muutoksia. Lue tarkemmat tiedot englanniksi alta.

As a follow up to the Changes to RPM side-loading and packagekit authorization thread in the mailing list, we will introduce a polkit UI in one of the upcoming releases, so users can confirm installation requests. Some apps such as Warehouse will be affected by this change and need to be updated, i.e the app needs to either white-list itself in the polkit policy rules or provide a built-in polkit authentication agent as described in freedesktop.org documentation.

Tärkeimpiä korjattuja vikoja

Ohjelmistopäivitys sisältää huomattavan määrän puhelimen toimintoja ja vakautta parantavia muita korjauksia. Niistä on olemassa luettelo englanninkielisten julkaisutietojen lopussa.

Tähän artikkeliin on liitetty suomenkieliset julkaisutiedot. Englanninkieliset julkaisutiedot löydät täältä.