Jolla puhelin: Puheluihin, tekstiviesteihin sekä mobiilidataan liittyvien ongelmien ratkominen

Jolla -

Tämä artikkeli auttaa sinua määrittelemään mistä GSM-verkon käyttöön liittyvät ongelmat johtuvat ja miten voit yrittää päästä niistä eroon. Tästä artikkelista on apua sinulle jos kärsit ongelmista puheluiden, tekstiviestien tai mobiilidatan kanssa.

Aivan ensimmäiseksi pyydämme sinua vastaamaan alta löytyviin kysymyksiin jotta kävisi heti ilmi, onko vika Jollassasi vai esim. operaattorisi verkossa:
  • Jos laitat Jollasi SIM-kortin toiseen puhelimeen, jatkuuko kokemasi ongelma tällä toisella laitteella?
  • Jos laitat jonkun toisen SIM-kortin (mieluiten toiselta operaattorilta) Jollaasi, korjaako tämä ongelman?
  • Kohtaatko ongelman ainoastaan jossain tietyssä sijainnissa?

Jos vastauksesi yhteenkään näistä kysymyksistä on "Kyllä", pyydämme sinua olemaan operaattoriisi yhteydessä ja pyytämään heiltä apua.

Mikäli vastauksesi kysymyksiin on "Ei", katso Sisällys ja klikkaa eniten sinun kokemaasi ongelmaa kuvastavaa otsikkoa.

SISÄLLYS

1 Kuuluvuuteen, puheluihin ja tekstiviesteihin liittyvät ongelmat
1.1 Laitteeni ei löydä verkkoa ollenkaan
1.2 Laitteeni löytää verkkoa huonosti
1.3 En saa ilmoitusta saapuneista puheluista tai tekstiviesteistä kun vasta jälkikäteen
1.4 Laitteeni kysyy minulta jatkuvasti PIN-koodiani
1.5 Vastapuolen ääni on huonolaatuinen tai pätkii puheluiden aikana

2 Mobiilidataan liittyvät ongelmat
2.1 Lukitusnäytölläni on kummallisen näköinen ikoni mobiilidatalle
2.2 En pysty aktivoimaan mobiilidataa Asetuksissa
2.3 En saa mitään virheviestejä mutta mobiilidata ei vain tunnu toimivan

3 Yleistä tietoa ja neuvoja

4 Aiheeseen liittyvät artikkelit

1 Kuuluvuuteen, puheluihin ja tekstiviesteihin liittyvät ongelmat

Tämä kappale auttaa sinua tilanteissa, joissa kohtaat ongelmia liittyen puheluiden soittamiseen ja vastaanottamiseen, sekä tekstiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen.

Jos sinulla on ongelmia MMS -viestien kanssa, pyydämme sinua katsomaan tänne.

1.1 Laitteeni ei löydä verkkoa ollenkaan

Mikäli tämä tilanne liittyy SIM-korttiin, näet viestin "Näitä asetuksia ei voi käyttää ilman SIM-korttia" kohdassa Asetukset > Järjestelmä > Matkapuhelinverkko. Saatat myös nähdä harmaan SIM-kortin kuvan lukkoruudullasi.

Varmistaaksesi että SIM-kortti on asetettu laitteeseen oikein, toimi näin:

1) Sammuta Jolla
2) Poista The Other Half takakuori
3) Poista SIM-kortti varovasti, ja laita se takaisin laitteeseen varmistaen että asennat sen alla olevan kuvan mukaisesti. SIM-kortin "kulman" tulisi olla kameraa kohti:

Pyydämme ettet käytä SIM-kortti adaptereita, koska niissä on suuri riski että ne rikkovat SIM-kortin lukijasi!

Jos kohtaamasi ongelma jatkuu SIM-kortin uudellen syöttämisen jälkeen, pyydämme sinua siirtymään kappaleeseen 1.4. Kappaleessa selvitetään onko SIM-kortin lukija itse rikki.

1.2 Laitteeni löytää verkkoa huonosti

Vastaa taas artikkelin alun kysymyksiin:
  • Jos laitat Jollasi SIM-kortin toiseen puhelimeen, jatkuuko kokemasi ongelma tällä toisella laitteella?
  • Jos laitat jonkun toisen SIM-kortin (mieluiten toiselta operaattorilta) Jollaasi, korjaako tämä ongelman?
  • Kohtaatko ongelman ainoastaan jossain tietyssä sijainnissa?

Jos vastaus on "Ei" yhteen tai kaikkiin näistä kysymyksistä, pyydämme sinua lähettämään meille huoltotukipyynnön. Toivomme että kerrot aina mitä olet jo kokeillut ennen yhteyden ottamista meihin.

1.3 En saa ilmoituksia saapuvista puheluista ja tekstiviesteistä kun vasta jälkikäteen

On olemassa tunnettu vika, missä perinteiset (lue: pitkään olemassa olleet) verkot eivät onnistu havaitsemaan yksittäisten laitteiden halua vaihdella 2G/3G verkon ja 4G verkon välillä.

Jolla käyttää 4G:tä vain datasiirtoon, joka tarkoittaa sitä että puheluita ja tekstiviestejä varten Jolla kääntyy takaisin 2G/3G verkkoon. Mikäli verkko ei kuitenkaan tue tätä toimenpidettä niin ilmoitukset saapuvista viesteistä ja puheluista eivät välttämättä saavu laitteelle asti.

Lieventääksesi ongelmaa tee näin:

1) Avaa Asetukset > Järjestelmä > Matkapuhelinverkko

2) Vaihda "Verkkotila" asetukselle "Suosi 3G:tä"

Laitteesi pitäisi nyt vastaanottaa luotettavammin puheluita ja tekstiviestejä verkosta riippumatta.

1.4 Laitteeni kysyy minulta jatkuvasti PIN-koodiani

Mikäli laitteesi kysyy sinulta jatkuvasti PIN-koodia, on laitteellasi vaikeuksia ylläpitää yhteys SIM-korttiin.

Alla on jotain mitä toivoisimme että kokeilet (tarkistettuasi SIM-kortin olevan kunnolla laitteessasi):
1) poista The Other Half kuori laitteestasi
2) Pain SIM-kortin lukijan päältä kevyesti peukalolla.

Laitteesi voi olla päällä kun kokeilet tätä. Jos lukijan kevyt painaminen vaikuttaa laitteesi toimintaan (positiivisesti tai negatiivisesti), niin SIM-kortin lukijasi saattaa  kaivata huoltoa. Toivomme että kerrot aina mitä olet jo kokeillut ennen yhteyden ottamista meihin.

Normaalisti toimiva laite ei reagoi millään tavalla tähän prosessiin.

1.5 Vastapuolen ääni on huonolaatuinen tai pätkii puheluiden aikana

Huono yhteys verkkoon voi puheluissa aiheuttaa sen, että vastapuolen ääni on huonolaatuinen tai katoaa välillä kokonaan.

Mikäli puheluiden aikaiset ääniongelmat liittyvät huonoon kuuluvuuteen:

• Vastapuolen ääni katoaa kokonaan muutamiksi sekunneiksi
  • Vastapuolen ääni on tasaisen vääristynyt, mutta äänenvoimakkuuden säätäminen tai vastapuolen kovempaa puhuminen ei pahenna vääristymää. Vastapuolen ääni voi olla "robottinen"

Jos koet puhelun aikana yhtä tai useampaa yllä kuvailtua vikaa, sinun kannattaa kokeilla jos jossain toisessa paikassa puhuttaessa et kohtaa näitä ongelmia. Jos vika jatkuu myös toisen operaattorin kortilla suosittelemme lähettämään meille huoltopyynnön.

Mikäli puhelun aikaiset ääniongelmat johtuvat laitteistoviasta:

• Vastapuolen ääni on hiljainen riippumatta siitä jos säätää äänenvoimakkuutta
  • Vastapuolen äänessä on särinää ja mitä lujemmalla äänenvoimakkuussäätö on tai mitä lujempaa vastapuoli puhuu särinä korostuu
  • Vastapuolen ääntä ei pysty kuulemaan ollenkaan puhelussa

Jos puheluissa kohtaat yhtä tai useampaa näistä ongelmista, pyytäisimme sinua lähettämään meille huoltopyynnön.

2 Mobiilidataan liittyvät ongelmat

Jos kohtaat ongelmia mobiilidatan kanssa, vastaa seuraaviin kysymyksiin:

• Jos laitat Jollasi SIM-kortin toiseen puhelimeen, jatkuuko kokemasi ongelma tällä toisella laitteella?
  • Jos laitat jonkun toisen SIM-kortin (mieluiten toiselta operaattorilta) Jollaasi, korjaako tämä ongelman?
  • Kohtaatko ongelman ainoastaan jossain tietyssä sijainnissa?

Jos pystyt vastata "Kyllä" yhteenkään yllä olevista kysymyksistä, ota yhteys operaattoriisi ja pyydä apua. Voi olla paikallaan että tarkistat datasiirron olevan sallittua liittymälläsi.

2.1 Lukitusnäytölläni on kummallisen näköinen ikoni mobiilidatalle

Huutomerkki (!) mobiilidatan ikonissa tarkoittaa tuntematonta ongelmaa mobiilidatayhteydessä. Sen yhteydessä saatat myös nähdä jatkuvasti dialogin joka pyytää yhdistämään Internetiin.

Aja “Verkkoyhteyksien uudelleenkäynnistäminen” toiminto Sailfish Utilitiesilla:

Voit myös kokeilla laitteen käynnistämistä uudelleen sekä lentokonetilan käyttämistä päällä ja pois.

Jos tämä ongelma palaa useasti näiden toimien jälkeen, tutki tämän kappaleen muita ratkaisuja.

2.2 En pysty aktivoimaan mobiilidataa Asetuksissa

Aja “Verkkoyhteyksien uudelleenkäynnistäminen” toiminto Sailfish Utilitiesillä (ks. yllä).

Jos tämä ei auta, palauta mobiilidatayhteyden asetukset oletuksiin:

1) Avaa Asetukset > Järjestelmä > Matkapuhelinverkko.

2) Paina sitten pitkään mobiili-internet ikonin päällä ja valitse "Muokkaa":

Seuraavassa näkymässä näet yhteyden nykyiset asetukset:

Valitse nyt "Palauta oletusyhteydeksi" (pahoittelemme puuttuvaa suomennosta):

2.3 En saa virheviestejä mutta mobiilidata ei vain tunnu toimivan

Kokeile ohjeita jotka löytyvät kappaleesta 2.2..

Jos ne eivät auta, ole yhteydessä operaattoriisi ja koita saada vastauksia seuraaviin kysmyksiin:

• Onko mobiilidatan käyttäminen sallittua ja mahdollista liittymälläsi?
  • Onko tiedossa mitään verkkohäiriöitä?
  • Onko jotain asetuksia mitä voisit asettaa laitteeseesi käsin?

Mikäli operaattorisi ei pysty auttamaan sinua, pyydämme sinua lähettämään meille tukipyynnön. Yritämme sitten auttaa sinua parhaamme mukaan.

3 Yleistä tietoa ja neuvoja

• Tilapäiset häiriöt verkossa voivat vaatia, että uudelleenkäynnistät laitteesi ennenkuin yhteys toimii.

• Tarkista ensin operaattoriltasi, että mobiilidatan käyttö on sallittua liittymälläsi. Matkapuheliliittymien asetuksilla on mahdollista estää kokonaan tiedonsiirto matkapuhelinverkon ylitse.

• Tilaa asetukset mobiiliyhteyttä varten uudelleen operaattoriltasi. Useimmat operaattorit tukevat asetusten lähettämistä tekstiviestillä. Lähettääksesi asetuspyynnön operaattorillesi saatat joutua olemaan yhteydessä puhelintukeen.
  • Jos yhteys ei toimi, voit kokeilla yhteysasetusten syöttämistä käsin. Pyydä mobiili-internet asetukset operaattoriltasi, ja mene sitten Asetukset > Järjestelmä > Matkapuhelinverkko. Paina sitten pitkään sivun ensimmäisen valinna päällä, ja valitse "Muokkaa". Kun olet syöttänyt asetukset, pyyhkäise vasemmalle tai valitse "Hyväksy" oikeasta yläreunasta.

• Voi olla myös paikallaan tarkistaa, ettei puhelimesi yritä yhdistää verkkoon johon ei ole kuuluvuutta sijainnissasi. Valitse Asetukset > Järjestelmä > Matkapuhelinverkko, ja selaa sivua alaspäin. Vaihda "Verkkotila" asetusta. Pystyt valitsemaan 2G, 3G ja mahdollisesti myös 4G verkkojen välillä. Kun teet valintasi, anna puhelimellesi hetki etsiä ja yhdistyä määrittelemääsi verkkoon.

• Huomioi, että GSM-verkon signaalin voimakkuus riippuu paljon siitä, missä laitetta käytetään. Vahvuus on usein heikko metallisissa ja betonisissa rakenteissa, sekä jos liikut paljon voi olla että laite ei saa verkosta kiinni.

4 Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Miten lähetän ja vastaanotan MMS-viestejä?

Miten lähetän ja vastaanotan MMS-viestejä?

Internet-yhteyden muodostaminen ja sen asetusten muuttaminen (WLAN ja Mobiilidata)

WLAN-yhteyden vianmääritys ja ongelmanratkaisu