Internet-yhteyden muodostaminen ja sen asetusten muuttaminen (WLAN ja Mobiilidata)

Jolla -

Lähestulkoon kaikki ominaisuudet Jollassasi voivat käyttää, tai jopa vaativat internet-yhteyttä toimiakseen. Tässä artikkelissa opit Jollan yhteydenmuodostuksen logiikasta, ja miten säätää Internet-yhteyksien asetuksia.

Huomaathan, että mobiiliverkkoon liittyvät ohjeet pätevät vain Jolla puhelimeen.

SISÄLLYS

1 Yleistä tietoa internet-yhteyden muodostamisesta

2 Internet-yhteyden määritteleminen ja asetuksien muokkaaminen Asetuksissa
2.1 Tietoa matkapuhelinverkko -asetuksista
2.2 Tietoa WLAN-asetuksista

3 Mikä on nopein tapa vaihdella eri yhteyksien välillä?
3.1 Entä jos minulla on aktiivisena sekä WLAN että Mobiilidata?

4 Vianselvitys ja ongelmanratkaisu

1 Yleistä tietoa internet-yhteyden muodostamisesta

Helpoin tapa yhdistää Jollasi internetiin on avata sovellus (esim. Selain), joka tarvitsee Internet-yhteyden (esim. yritä avata jokin WWW-sivu). Aina kun sovellus vaatii Internet-yhteyden eikä se löydä sellaista aktiivisena, saat eteesi ikkunan missä sinua pyydetään muodostamaan yhteys.

Kun näin tapahtuu, sinua pyydetään valitsemaan Mobiilidatan ja WLAN-yhteyden muodostamisen välillä. Huom: jos aiot käyttää mobiilidataa, suosittelemme että kysyt  operaattoriltasi mobiilitiedonsiirtoon liittyvistä kuluista. Ilman data-sopimusta tiedonsiirto voi olla kallista.

Jos valitset WLANin, laitteesi näyttää automaattisesti ympärillä olevia yhteyksiä. Valitse verkko johon haluat yhdistää. Tämän jälkeen saatat nähdä valikon, jossa pyydetään syöttämään verkon salasana. Kun olet kirjoittanut sen, paina Yhdistä.

2 Internet-yhteyden määrittäminen ja asetuksien muokkaaminen Asetuksissa

Internet-yhteyden voi muodostaa myös Asetuksissa:
1. Valitse Asetukset > Järjestelmä
2. Otsikon 'Yhteydet' alla voit valita joko "Matkapuhelinverkko" tai "WLAN"

2.1 Tietoa matkapuhelinverkko -asetuksista
  • Ruudun ylälaidassa näet kytkimen (katso alue A alla olevassa kuvassa), jolla voit kytkeä tiedonsiirron matkapuhelinverkon yli päälle ja pois. Jos pidät sormeasi kohdassa A painettuna, saat mahdollisuuden muokata mobiilin Internet-yhteyden asetuksiasi (joskaan tätä ei yleensä tarvitse tehdä, sillä puhelin saa asetukset automaattisesti).
  • Mobiilin datan asetuksia koskevan valikon sivu näkyy alla olevassa kuvassa:

• Säätämällä Dataverkkovierailu-asetuksiasi voit estää tai sallia tiedonsiirron matkapuhelinverkon kautta ollessasi ulkomailla.
    • Dataverkkovierailun salliminen voi nostaa puhelinlaskuasi huomattavasti, joten oletuksena tämä asetus on pois päältä.
    • Dataverkkovierailun asettaminen tilaan "Salli aina" antaa puhelimellesi oikeuden käyttää dataa ulkomaan verkossa kysymättä sinulta ensin.
    • Dataverkkovierailun asetus "Kysy aina" tarkoittaa, että joka kerta kun Jolla yrittää yhdistää verkkoon dataverkkovierailun aikana, se kysyy sinulta ensin vahvistuksen tehdä niin.
  • Multimediaviestien yhteyspiste: tämän tekstin koskettaminen antaa sinulle mahdollisuuden asettaa MMS-viestiasetukset käsin. Jolla noutaa kuitenkin nämä asetukset automaattisesti, joten asetusten syöttämistä käsin suositellaan vain vikatilanteissa. (Huom.: käyttäjät joilla on vanhempi SailfishOS versio kuin 1.0.5.16 Paarlampi eivät näe tätä asetusta!)
  • Verkkotila: tällä asetuksella voit vaikuttaa siihen, mitä verkkoa Jollasi käyttää. Todennäköisesti sinulla on oletusasetuksena "Suosi 4G:tä", mutta voit asettaa Jollasi suosimaan 3G-verkkoa, tai pakottaa sen käyttämään perinteistä 2G-verkkoa. Tiedonsiirto 2G:n yli hidastaa tiedonsiirtoa merkittävästi, mutta kuuluvuus hankalissa paikoissa paranee todennäköisesti sillä 2G-verkkojen peitto on parempi (ja akkusi saattaa kestää pitempään!).
  • Valitse verkko automaattisesti: oletusarvoisesti Jollasi etsii operaattorisi verkon ja yhdistää siihen automaattisesti. Halutessasi voit määrittää käsin minkä operaattorin verkkoon laitteesi tulisi kytkeytyä. Huomaathan, että tämä asetus ei vaikuta ainoastaan mobiilidataan, vaan myös GSM puhelut sekä viestit (SMS, MMS) menevät tällöin valitsemasi toisen operaattorin verkon läpi.

2.2 Tietoa WLAN-asetuksista
  • Ruudun ylälaidassa näet kytkimen, jolla voit laittaa WLAN radion päälle ja pois.
  • Kun WLAN on päällä, näkymän alaosassa näet verkot, joihin olet aiemmin yhdistänyt. Jolla yhdistää automaattisesti verkkoon, johon se on yhdistynyt aiemmin.
  • Jos haluat yhdistää uuteen verkkoon, vedä näkymää alaspäin ja valitse "Yhdistä internetiin". Syötä salasana tarvittaessa.
    Huom: jotkut WLAN-verkot pyytävät verkkoonkirjautumistunnuksia vasta kun avaat internet-selaimen. Avaa tällöin verkkoon yhdistymisen jälkeen Jolla-selain, ja syötä tunnukset.

3 Mikä on nopein tapa vaihdella eri yhteyksien välillä?

Nykyisin on tavallista, että vaihtelemme jatkuvasti eri yhteystyyppien välillä. Tästä syystä Tapahtumat näkymässä on oletusarvoisesti muutama pikavalinta, joita voit määritellä kohdassa Asetukset > Järjestelmä > Tapahtumat.

Alla selvennys muutamasta yleisimmistä pikavalinnoista:

Lentotila:
Tämän kytkimen avulla aktivoit lentotilan, joka tarkoittaa että yhteydet matkapuhelinverkkoon ja WLAN-verkkoon katkaistaan, ja Bluetooth käännetään pois päältä. Tämä on helppo tapa saada Jollasi täysin yhteydettömään tilaan kun niiden käyttäminen on kiellettyä (esim. usein lentokoneissa ja sairaaloissa).

Kun tämä tila on päällä, et voi vastaanottaa puheluita tai vastaanottaa tai lähettää viestejä. Voit kuitenkin halutessasi myös lentotilassa laittaa WLANin ja Bluetoothin päälle.

WLAN-kytkin:
Tämä kytkin kääntää WLAN-radion pois päältä. WLAN on syytä laittaa pois esimerkiksi tilanteissa, joissa tiedät ettet tule tarvitsemaan sitä. Sen pois kääntäminen säästää akkua.

Mobiilidatan kytkin:
Tämän ominaisuuden kääntäminen pois ei toimi täysin WLAN-kytkimen tavoin. Tällä voit kääntää mobiilidatan käytön pois, mutta voit edelleen soittaa ja vastaanottaa puheluita sekä viestejä, sillä GSM-radio pysyy päällä. Tällöin laitteesi ei kuitenkaan ole yhdistettynä internetiin.

3.1 Entä jos minulla on aktiivisena sekä WLAN että Mobiilidata?

Jos sinulla on molemmat yhteydet aktiivisena, Jolla pyrkii aina ensisijaisesti olemaan yhteydessä tuntemiinsa WLAN-verkkoihin. Jolla siirtyy käyttämään mobiilidataa ainoastaan, kun se ei löydä tuttuja WLAN-verkkoja.

Huom: Jolla on suunniteltu säästämään virtaa automaattisesti, kun laitteen näyttö on pitkään pimeänä eivätkä sovellukset tarvitse internet-yhteyttä. Tästä syystä voit huomata laitteen joskus yhdistävän verkkoon, kun otat sen taas käyttöön.

4 Vianselvitys ja ongelmanratkaisu

Alla on tukiartikkeleita ongelmatilanteisiin yhteyksiin liittyen, sekä yleisestä tietoa aiheesta: