Kuulokkeet ja Jolla (AHJ)

Jolla -

Jolla tukee useita langallisia kuulokkeita, jotka käyttävät 3.5mm liitintä, ja jotka ovat nk. AHJ (American Headset Jack) -standardia.

Tämä standardi on yleisin kuulokeliitin standardi useimmissa moderneissa älypuhelimissa. Sopivien kuulokkeiden löytämisen pitäisi olla siis verrattain helppoa. On kuitenkin hyvä ideä välttää kuulokkeita, joita mainostetaan olevan yhteensopivia vain yhden valmistajan tai tietyn mallin kanssa sopivia laitteita.

Toinen yleinen standardi varsinkin Suomessa on nk. OMTP -standardi, koska se oli pitkään Nokian käyttämä liitinstandardi. OMTP -standardin laitteiden käyttäminen Jollan kanssa aiheuttaa kuitenkin mitä todennäköisimmin häiriöitä äänessä.

Tuetut kuulokeominaisuudet

Kuulokkeissa on usein kytkimiä (nappeja), sekä mikrofoni. Jolla tukee äänen kuuntelemista kuulokkeista, sekä kuulokkeiden mikrofonin käyttämistä esimerkiksi puheluissa.

Kuulokkeiden kytkimien toiminnot, kuten esimerkiksi puheluun vastaaminen, sen katkaiseminen tai hylkääminen pitäisi myös toimia.

Valitettavasti muut mahdolliset painikkeet eivät toimi.

Kysymys: Minulla on ongelmia kuulokkeitteni kanssa, enkä ole varma ovatko kuulokkeeni oikean tyyppiset!

Kun käytät Jollassa sen kanssa yhteensopimattomia kuulokkeita, saatat kokea seuraavanlaisia ongelmia:

• Voimakasta rahinaa, poksunaa tai suhinaa kun kuuntelet kuulokkeilla musiikkia (harvinaisissa tapauksissa laturin kiinnittäminen korjaa tämän)
  • Kuulokkeiden kautta tuleva musiikki kuulostaa huonolaatuiselta tai vääristyneeltä
  • Kuulokeliittimen puolittainen irrottaminen kuulokeliittimestä normalisoi äänen laadun
  • Kuulokkeiden mikrofoni ei toimi ollenkaan tai se toimii huonosti

Vastaus: Jos kohtaat yllä mainitun kaltaisia ongelmia, kokeile liittää Jollaasi toiset kuulokkeet, joiden tiedät toimivan ainakin kahdella muulla älypuhelimella tai -tabletilla. Jos nämä kuulokkeet toimivat, toimimattomat kuulokkeesi ovat todennäköisesti rikki.

Jos et saa mitään kuulokkeitasi toimimaan Jollan kanssa, lähetä meille tukipyyntö tai vie Jolla jälleenmyyjällesi huoltoon toimittamista varten.

Lisätietoja koskien AHJ & OMTP standardeja

Perimmäinen syy siihen, miksi väärää standardia käyttävät kuulokkeet eivät toimi, on koska liittimen maadoitus- sekä mikrofonirenkaat ovat väärässä kohdassa suhteessa laitteen kuulokeliittimen vastaavien osien sijaintiin.

Alla kuva, joka on napattu WP Centralin keskustelualueen käyttäjän kirjoituksesta:

Se, minkä värinen liitin tai sen renkaat ovat ei kerro liittimen käyttämästä standardista. Valmistajat ottavat vapauksia sen suhteen, mitä värejä käyttävät liittimissään.

Lisälukemista ja lähdeluettelo

Lukeaksesi aiheesta lisää, ole hyvä ja lue alta löytyvät artikkelit. Näitä artikkeleita käytettiin myös tämän artikkelin kirjoittamisen apuna.

Käyttäjä Alv3st3r WP Centralin -keskustelualueella: "A note on headset standards: OMTP, AHJ and Apple" - http://forums.wpcentral.com/windows-phone-8-guides-how-tos/249287-note-headset-standards-omtp-ahj-apple.html

Nokia UKK: "What type of wired headsets can I use with my Nokia Lumia phone?" -
http://www.nokia.com/us-en/support/faq/?action=singleTopic&topic=FA136274