Miten käytän Kalenteria

Jolla -

Kalenteri on työkalu ajankäyttösi hallitsemiseen. Voit synkronoida pilvipohjaisia kalentereitasi siihen, tai voit ylläpitää kalenteria puhelimellasi. Katso myös artikkelin lopussa oleva ”Hyvä tietää” -osio. Se sisältää yleistä tietoa sekä hyödyllisiä vinkkejä Kalenteriin liittyen.

SISÄLLYS

1 Käytön aloittaminen

2 Kalenterin eri näkymät
2.1 Kuukausinäkymä
2.2 Päivänäkymä

3 Uuden kalenterimerkinnän luominen

4 Kalentereiden hallinta
4.1 Kalentereiden näkyvyys
4.2 Kalenterin värin muuttaminen
4.3 Kalenterin synkronoitumistyyppejä

5 Hyvä tietää Kalenterista

1 Käytön aloittaminen

Sinulla on jo todennäköisesti Kalenteri-sovellus asennettuna puhelimeesi, mutta jos näin ei ole, seuraa alla olevia ohjeita sen asentamiseksi:

0. Varmistu siitä, että Jollasi on yhdistettynä internetiin
1. Avaa Jolla Kauppa
2. Valitse ylhäältä löytyvästä vetovalikosta ”Hae” ja etsi hakusanalla: kalenteri
3. Lataa Kalenteri-sovellus
4. Käynnistä Kalenteri-sovellus

2 Kalenterin eri näkymät

Kun avaat Kalenterin, ensimmäinen näkymä on Kuukausinäkymä.

2.1 Kuukausinäkymä

Selataksesi kuukausia pyyhkäise oikealle ja vasemmalle.

Päivämäärän alla oleva lyhyt viiva tarkoittaa, että ao. päivälle on yksi tai useampia merkintöjä. Päivämäärän napauttaminen näyttää kaikki sen päivän kalenteritapahtumat.

Viikkonumerot saat näkyviin, kun pyyhkäiset näkymää hieman oikealle. Viikonpäivät saat näkyviin, kun vedät näkymää hieman alaspäin.

Jos vedät näkymää pitemmälle alaspäin, vetovalikosta löytyy valinnat ”Tee uusi tapahtuma”, ”Siirry tähän päivään” ja ”Hallitse kalentereita”.

Jos sinun pitää päästä nopeasti takaisin kuluvan kuukauden näkymään, se onnistuu helpoiten valitsemalla ”Siirry tähän päivään”.

2.2 Päivänäkymä

Pääset Päivä –näkymään valitsemalla jonkin päivämäärän Kuukausi –näkymässä, ja painamalla sitten valittua päivää kalenterin oikeassa alareunassa.

Tässä näkymässä on helppo nähdä, onko sinulla päällekkäisiä tapaamisia.

Voit myös tehdä uusia merkintöjä tässä näkymässä napauttamalla kellonaikaa, jolloin haluat tapahtuman alkavan.

Näkymän pohjassa näkyy seuraavat merkinnät, jotka saat näkyville selaamalla näkymää alaspäin. Näkymän ylälaidassa näkyvät tapahtumat, jotka saat näkyviin selaamalla ylöspäin.

3 Uuden kalenterimerkinnän luominen

Kun sinulle syntyy tarve kirjoittaa tärkeä tapaaminen muistiin, vedä näkymää Kuukausi –näkymässä alaspäin ja valitse ”Tee uusi tapahtuma”.

1. Anna tapahtumallesi nimi
2. Määrittele tapahtuman sijainti
3. Kuvaus –kenttään voit kirjoittaa pitkästikin tarkemman kuvauksen tapahtumasta.
4. Sitten tapahtumalle pitää määritellä alkamis- ja päättymispäivämäärä. (Huom.: toistuvien tapahtumien kohdalla määriteltävä alkamis- ja päättymisajankohta viittaa yksittäisen tapahtumaan, eikä koko tapahtumaketjun kestoon!)

Alkaa:
Alkamispäivä on aina oletusarvoisesti tämän päivän päivämäärä.
Alkamiskellonaika on aina oletusarvoisesti tämän hetken kellonaika.

Päättyy:
Päättymispäivämäärä on myös oletusarvoisesti tämän päivän päivämäärä.
Päättymiskellonaika on oletusarvoisesti aina tunnin päästä tästä hetkestä.

Alkamis- ja päättymispäivän määrittäminen tapahtuu Päivämääränvalitsin–näkymässä.
Alkamis- ja päättymiskellonajan määrittäminen tapahtuu Kellonajanvalitsin–näkymässä. Muista tallentaa valitsemasi päivä tai aika koskettamalla näytön oikeaa yläkulmaa, jossa valitsemasi arvo näkyy.

5. Seuraavaksi voit määrittää mihin kalenteriin tapahtumasi liitetään. Napauttamalla ”Kalenteri” tekstiä näet kaikki mahdolliset kalenterit, joihin voit lisätä tapahtumasi. (Huom: Kalenterit, joiden perässä lukee (Read only), ovat kalentereita jotka on haettu verkosta, mutta joihin tehdyt muutokset eivät päivity takaisin verkkoon. Näihin kalentereihin tehdyt merkinnät näkyvät siis vain Jolla-puhelimessasi.)

6. Jos et tahdo määrittää tapahtumasi alkamis- ja päättymisajankohtaa, voit tehdä tapahtumastasi koko päivän kestoisen tapahtuman. Napauta tällöin ”Koko päivä” –valinta aktiiviseksi.

7. Jos tahdot tehdä tapahtumastasi toistuvan tapahtuman, napauta kohtaa “Toistuvuus” ja valitse sopivin vaihtoehto. SailfishOS-versiosta Vaarainjärvi (1.1.1.xx) lähtien on mahdollista myöhemmin muokata tapahtumasarjan yksittäistä tapahtumaa ja tehdä siihen poikkeus.

8. Jos haluat muistutuksen, kun merkintäsi alkamisajankohta lähenee, paina kohtaa “Muistutus” ja valitse sinulle sopiva muistutusaika. SailfishOS-versiosta Vaarainjärvi (1.1.1.xx) lähtien kalenterisi pitää tämän valintasi muistissa oletusarvona uusia kalenteritapahtumia varten.

9. Kun olet valmis tallentamaan tapahtumasi, pyyhkäise vasemmalle, tai valitse oikeasta yläkulmasta ”Tallenna”

4 Kalentereiden hallinta

Joskus sinulle voi syntyä tarve säätää sitä, mitkä kalenterisi näkyvät Kalenteri–sovelluksessa tai haluat vain tarkistaa mitkä kalenterit ovat synkronoitu laitteellesi.

Ohjeet kalentereiden hallitemiseen:
1. Avaa Kalenteri
2. Vedä alaspäin näkymää ja valitse vetovalikosta “Hallitse kalentereita”
3. Näet nyt listan kaikista kalentereista, jotka on mahdollista synkronoida laitteesi kanssa.

4.1 Kalentereiden näkyvyys
Vasemmalla puolella näkymää näet sarakkeen loistavia pisteitä. Kun napautat kirkkaasti loistavaa palloa, siitä tulee himmeämpi. Tämän seurauksena kalenteri, jonka edessä se on, ei ole enää näkyvissä Kalenterissasi. Jos haluat saada kalenterin taas näkyväksi, tulee himmeää pallo napauttaa takaisin kirkkaaksi.

4.2 Kalenterin värin muuttaminen

Oikealla puolella näkymää näet värit, jotka on asetettu kunkin kalenterin merkkiväriksi. Värin napauttaminen avaa näkymän, jossa pääset vaihtamaan kalenterin väriä.

Kun olet muokannut kalentereittesi näkyvyyttä sekä niiden merkkivärejä, pyyhkäise vasemmalle tai napauta vasemmassa yläreunassa olevia palloja.

4.3 Kalenterin synkronoitumistyypistä

Verkosta synkronoituvien kalentereiden perässä saattaa lukea "Read only". Tämä tarkoittaa, että Jollalla on kalenteriin vain lukuoikeus. Tällaisten kalentereiden kalenterimerkintöjen muokkaaminen voi olla mahdotonta, tai ainakaan niihin tehdyt muutokset eivät synkronoidu takaisin verkkopalveluun mistä ne haettiin.

Kalenterityyppi Yksityinen tarkoittaa paikallista kalenteria. Sen tapahtumia ei synkronoida minkään palvelimen kanssa vaan ne pidetään puhelimen muistissa.

Google calendar ja Microsoft Exchange calendar ovat esimerkkejä kalenterityypeistä, joiden tapahtumat synkronoidaan kahteen suuntaan palvelimen kanssa, jos sallit synkronoinnin kalenteriin liittyvän tilin asetuksissa valikossa Asetukset > Tilit.

5 Hyvä tietää Kalenterista

• Kun asetat kalenterimerkinnällesi päättymispäivämäärän, Kalenteri tulkitsee että tapahtumasi alkaa määrittelemänäsi päivänä, mutta jatkuu yhtäkestoisesti siihen päivämäärän ja kellonaikaan minkä olet määritellyt.

• Kalenterissa ei ole viikkonäkymää.

• Kalenterimerkinnät eivät tallennu varmuuskopioihin.

• Et voi lisätä, muokata tai poistaa syntymäpäiviä Kalenterissa, koska ne synkronoituvat aina jostain palvelusta. Voit kuitenkin muokata tai poistaa yhteystietojesi syntymäpäiviä Henkilöt-sovelluksessa, minkä jälkeen muutokset  näkyvät myös Kalenterissa.

• Kalentereidesi päivittymistiheys on sama, kuin sähköpostitilillä, jolta se synkronoituu laitteellesi. Exchange-tileillä on monipuolisemmat synkronointiasetukset, joita voi tarkastella ja muuttaa menemällä Asetukset > Tilit > ja valitsemalla Exchange -tilisi.

• SailfishOS-versiosta Vaarainjärvi (1.1.1.xx) lähtien voit lykätä kalenterihälytystä myös kääntämällä puhelimen näytön alaspäin tai painamalla virtapainiketta lyhyesti.