Miten saan akun kestämään pitempään?

Jolla Care -

Akun kesto riippuu puhelimen käyttötavasta. Puhelut, pelit ja videoiden katselu kuluttavat paljon enemmän virtaa kuin puhelimen pitäminen joutokäynnillä näyttö pimennettynä.

Mikäli olet kohdannut ongelmia laitteen käynnistymisen tai päällä pysymisen kanssa, tai akun latauksen rajua vaihtelua, pyydämme sinua lähettämään meille huoltotukipyynnön.

SISÄLLYS

1 Mikä kaikki vaikuttaa akun kulumiseen?

2 Sovellukset akun tyhjenemisen aiheuttajana
2.1 Android (TM) -tuen uudelleenkäynnistäminen ja pysäyttäminen
2.2 Sovellukset ei-luotetuista lähteistä

3 Laitteen sammuminen tai akun varaustason suuri vaihtelu

1 Mikä kaikki vaikuttaa akun kulumiseen?

Alla on yleisiä konsteja akun keston maksimoimiseksi. Konstien tarkoitus on lisätä ymmärrystäsi siitä mikä akkua kuluttaa, joten osaat tarpeen vaatiessa vältellä akkua kuormittavien asioiden tekemistä laitteellasi.

• Käytä aina uusinta saatavilla olevaa SailfishOS-versiota.
  • On hyvä pitää Jolla kytkettynä laturiin öisin (tai milloin vaan kun nukut).
  • Säädä "Sammuta näyttö" -aika mahdollisimman lyhyeksi (Asetukset > Järjestelmä > Näyttö)
  • Aseta näytön kirkkaus niin pieneksi kuin mahdollista (Asetukset > Järjestelmä > Näyttö)
  • Aseta sähköpostin synkronointi tapahtumaan mahdollisimman harvoin (Asetukset > Sovellukset > valitse sähköpostitilisi).
  • Tarkista laitteesi datansiirtonopeusasetukset. Oletuksena laitteesi hakee nopeinta mahdollista verkkoa (4G), mutta jos datasiirtonopeus ei ole kriittinen asia sinulle, tai käytät yleensä WLAN-verkkoa, voit asettaa laitteesi etsimään vain 2G tai 3G -verkkoa (Asetukset > Järjestelmä > Matkapuhelinverkko > Verkkotila). Akun keston pitäisi olla parhaimmillaan "Suosi 2G:tä" asetuksella.
  • Aseta Bluetooth pois päältä, jos et käytä sitä jatkuvasti (Asetukset > Järjestelmä > Bluetooth).
  • Aseta WLAN pois päältä, jos et käytä sitä jatkuvasti (Asetukset > Järjestelmä > WLAN).
  • Jos olet käyttänyt Internet-yhteyden jakamista (WLAN hotspot, tethering), ei ole huono ajatus käynnistää puhelin uudelleen, sillä yhteyden jakaminen on joskus jättänyt puhelimen paljon virtaa kuluttavaan tilaan.
  • Aseta Android-tuki pois päältä, jos et tarvitse Android-sovelluksiasi koko ajan. Lue enemmän tästä mahdollisuudesta edempänä tässä artikkelissa.
  • Valitse parhaan matkapuhelinoperaattorin liittymä. Mitä parempi verkon kattavuus ja peitto, sitä vähemmän puhelimen tarvitsee käyttää kaukana sijaitsevia tukiasemia ja vaihtaa eri verkkosukupolvien välillä (4G, 3G, 2G). Jos operaattorilla on mobiilidatan palomuuri käytössä, silloin puhelimeen tulee vähemmän turhaa dataliikennettä, minkä ansiosta puhelin voi pysytellä lepotilassa pitempään.

On myös hyvä käynnistää puhelin uudelleen aina silloin tällöin ja varsinkin sen tuntuessa lämpimältä. Saattaa olla, että jonkin ajossa olleen sovelluksen (etenkin Android-sovelluksen) sulkemisen jälkeen järjestelmä ei ole sulkenut kaikkia sovelluksen tarvitsemia prosesseja.

Joskus voi myös olla hyödyllistä palauttaa laite tehdasasetuksiin antaaksesi laitteellesi mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä. Tämä operaatio poistaa kaikki toimimattomat tai raskaalla käyvät osat ohjelmistosta auttaen akun kestoa. Varmuuskopion ottaminen ennen tätä operaatiota on erittäin suositeltavaa.

2 Sovellukset akun tyhjentymisen aiheuttajana

On melko harvinaista, että itse akku on syypää akun varauksen hupenemiseen nopeasti. Siitä syystä on hyvä tutkia mahdollisuutta, etteivät taustalla jumiutuneet sovellukset tai prosessit ole syypäitä akun nopeaan kulumiseen.

Tähän tarkoitukseen Jolla Kaupasta löytyy ainakin seuraavat sovellukset:

• Crest
  • Lighthouse

Nämä sovellukset listaavat sovellukset ja prosessit, ja näyttävät kuinka paljon muistia ja prosessoritehoa ne käyttävät.

Ohjelmat antavat sinun lajitella näkymä sen perusteella, kuinka paljon muistia ja tehoa ne vaativat. Näin sinun on helppo huomata ne sovellukset ja prosessit, jotka rasittavat järjestelmää eniten.

Huomatus Crest:iä käyttäville: muista asettaa myös prosessit näkyviin valitsemalla Apps only: Off.

Yllä ruutukappaus Crest -sovelluksen päänäkymästä, sekä sen tarjoamista asetuksista. Tässä asetukset on asetettu näyttämään ainoastaan sovellukset, ja lajittelemaan ne vaatimiensa resurssien perusteella.

Yllä olevassa kuvassa Lighthouse -sovelluksen päänäkymä, ja oikealla kuva "Processes" näkymästä. Tässä prosessit on järjestelty niiden aiheuttaman prosessorikuormituksen perusteella.

Näillä työkaluilla sinun mahdollista tietää, onko syy akun nopeaan kulumiseen mahdollisesti ohjelmistossa, ja sinun on mahdollista tutkia asiaa tarkemmin.

• Jos jokin sovellus vaatii paljon resursseja, kokeile poistaa ja uudelleen asentaa kyseinen sovellus.
  • Jos jokin prosessi vaatii paljon tehoja, tutki kyseistä puhelimen sovellusta johon se voisi liittyä. Usein näissä tapauksissa puhelimen uudelleenkäynnistys korjaa vian.
  • Laitteen palauttaminen tehdasasetuksille on paras tapa selvittää johtuuko akun nopea kuluminen ohjelmistosta ja on usein tehokas tapa saada akku kestämään taas pitempään.

2.1 Android (TM) -tuen uudelleenkäynnistäminen ja pysäyttäminen

Android-tuen pysäyttäminen tai sen uudelleenkäynnistäminen saattaa antaa tietoa siitä, onko jokin Android-tuen osa tai Android-sovelluksen osa on joko jumissa, epätoiminnassa tai muuten vain tehosyöppö.

Jos sinulla on SailfishOS-versio Uitukka 1.1.0.39 (tai uudempi), asenna Sailfish Utilities Jollan Kaupasta. Käynnistä sen avulla Android-tuki (Alien Dalvik) uudelleen tai pysäytä se pois taustalta.

Voit pysäyttää ja uudelleenkäynnistää Android (TM) -tuen myös Asetuksista kohdassa Asetukset > Järjestelmä > Android (TM) -tuki:

Android-tuen pysäyttäminen: Sulkee kaikki Android-tuen prosessit taustalta. Ne käynnistyvät taas jos käynnistät Android-sovelluksen, mutta sovellukset käynnistyvät hitaasti tämän jälkeen.

Android-tuen uudelleenkäynnistäminen: Sulkee kaikki Android-tuen prosessit, mutta käynnistää ne sitten automaattisesti uudelleen.

2.2 Sovellukset ei-luotetuista lähteistä

Jollaan voi asentaa sellaisia sovelluksia, jotka eivät ole läpäisseet Jollan laadunvarmistusta. Tyypillisesti sellaiset sovellukset on kehitetty Jollaa varten, mutta niitä ei ole vielä voitu hyväksyä Jollan Kauppaan, sillä ne eivät ole täyttäneet kaikkia laatuvaatimuksia.

Emme suosittele näiden sovellusten asentamista, koska ne voivat aiheuttaa odottamattomia ongelmia, joita on hankala korjata. Ne saattavat vaikuttaa myös virrankulutusta lisäävästi.

Yleinen tällaisten sovellusten lähde on OpenRepos/Warehouse.

3 Laitteen sammuminen tai akun varaustason suuri vaihtelu

Mikäli olet kohdannut ongelmia laitteen käynnistymisen tai päällä pysymisen kanssa, tai akun latauksen rajua vaihtelua, pyydämme sinua lähettämään meille huoltotukipyynnön.