Miten asennan järjestelmäpäivityksen?

Jolla -

Valmistelut ja edellytykset

• Seuraavat ohjeet ovat erityisen tärkeät Jolla-puhelimen (Jolla 1) käyttäjille!
    • Suosittelemme lämpimästi turhien tai isoimpien tiedostojen siirtämistä pois Jolla-laitteestasi ennen päivitystä. Katso ohje täällä.
    • Suosittelemme lukemaan kappaleen 5 tästä tukiartikkelista sekä toimimaan sen mukaisesti.
  • Tarkista, että sinulla on toimiva Internet-yhteys. Testaa, että yhteytesi toimii esimerkiksi Jollan selaimen avulla. Huomaa, että päivitys voi olla kooltaan satoja megatavuja. Käytä sen lataukseen mieluiten WLAN-yhteyttä (kytke mobiili data pois päältä). Jos käytät mobiilidataa, varmista, ettei sinulle aiheudu siitä yllättäviä kuluja. Jos valitset mobiilin datan, laita WLAN pois päältä.
  • Tarkista, että sinulla on toimiva Jolla-tili. Avaa Kauppa, ja kokeile asentaa jokin sovellus puhelimeesi. Ongelmatapauksessa lue tämä artikkeli.
  • Varmista, että puhelimessasi on riittävästi vapaata tallennustilaa (levytilaa). Valikkosivulla Asetukset > Tallennustila näkyvän käytössä olevan käyttäjätilan lukeman ei tulisi ylittää 10 Gt. Jos ylittää, poista videoita ja kuvia puhelimen muistista (Phone Memory) - katso tätä artikkelia.
  • Käynnistä laite uudelleen ennen päivityksen aloittamista. Tällä tavalla vapautetaan kaikki mahdollinen työmuisti (RAM) vaativaa prosessia varten.
  • Suosittelemme pitämään laturin kytkettynä puhelimeen koko päivityksen ajan.
  • Jos olet asentanut sovelluksia OpenRepos-palvelusta, lue kappale OpenRepos tämän artikkelin lopussa.

Ohjelmiston päivitys

Päivityksen löytäminen

Ilmoitukset saatavilla olevista päivityksistä ilmestyvät Tapahtumanäkymään, jonka saa näkyville pyyhkäisemällä sivuttain näytön vasemmasta reunasta aloittaen (vanhoissa OS-versioissa ylöspäin aloittaen näytön alareunan alapuolelta). Kosketa ilmoitusta Tapahtumanäkymässä. Jollan Kauppa avautuu kohta automaattisesti. Seuraa ruudulla olevia ohjeita.

Vaihtoehto: Käy valikossa "Asetukset > Sailfish OS -päivitykset" ja käytä vetovalikkoa päivityksen saamiseksi (jos sinulla sattuu olemaan tosi vanha OS-versio puhelimessasi, sinun on käytettävä valikkoa "Asetukset > Järjestelmä > Laitteen tiedot").

Valmistelut päivitystä varten

Onnistuneeseen käyttöjärjestelmäpäivitykseen tarvitaan riittävästi vapaata muistia ja eheä tiedostojärjestelmä. SailfishOS-versiosta 1.1.6 eteenpäin puhelin tekee joitakin valmisteluja, ennen kuin se aloittaa varsinaisen päivityksen. Nämä valmistelut, optimointi, vaativat kuitenkin jonkin verran vapaata muistitilaa. Jos sitä ei ole, valmisteluja ei voida tehdä. Viimeisimmissä Sailfish OS -versioissa näet tekstin "Valmistellaan päivitystä" alla olevan kuvan sijasta.

Päivityksen lataaminen Jollan Kaupasta puhelimeesi

• Valitse alasvetovalikosta "Lataa"
  • Odota, kunnes päivitys on latautunut puhelimeesi - ruudun yläosasan maisema muuttuu vaaleammaksi vasemmalta alkaen kertoen latauksen etenemisestä. Latauksen valmistuttua näet jatko-ohjeet asennusta varten.
  • Jos lataus sattuisi keskeytymään yhteysongelman vuoksi, voit aloittaa latauksen uudelleen, jolloin puhelin jatkaa latausta keskeytyskohdasta.
  • Alla oleva kuvasarja esittää latausvaiheen etenemistä:

update_02_fin.jpg update_03_fin.jpg update_04_fin.jpg

4. Päivityksen asentaminen

• Älä koskaan yritä keskeyttää asennusta, sillä puhelimesi saattaa rikkoutua. Älä sammuta puhelintasi (paitsi jos yritys on kestänyt useita tunteja valmistumatta)!
  • Varmista, että puhelimesi on kytketty laturiin. Puhelin ei saa sammua tämän vaiheen aikana!
  • Käynnistä asennus valitsemalla alasvetovalikosta "Asenna".
  • Asennuksen aikana puhelimen mustapohjaisella ruudulla näkyy Sailfish-logo ja sen alla edistymistä kuvaava viiva. Päivityksen asennus ei hävitä kontakteja tai muita tietoja puhelimesta.

• Odota kärsivällisesti, kunnes päivitys on asennettu - ÄLÄ SAMMUTA puhelinta. Älä koske virtanäppäimeen tässä vaiheessa. Puhelimen punainen LED syttyy hetkeksi asennuksen loppuvaiheissa. Anna puhelimen sen jälkeen käynnistää itsestään uudelleen - näet lopulta tutun Lukitusnäkymän. Asennus on nyt tehty, ja puhelin on valmis käyttöön.
  • Päivityksen asennus kestää tyypillisesti noin 10-20 minuuttia.

Mikäli et saa ilmoitusta uudesta päivityksestä

1. Mene kohtaan Asetukset > Sailfish OS -päivitykset
    (varhaisissa SailfishOS-versioissa Asetukset > Laitteen tiedot)

2. Valitse alasvetovalikosta ’Etsi päivityksiä’.

• Muutaman hetken kuluttua ruudun yläreunaan ilmestyy ilmoitus SailshOS-päivityksestä, jos Internet-yhteys on kunnossa.
  • Palaa kohtaan Päivityksen löytäminen (yllä).

HUOMAA - VARHAISTEN SAILFISH-VERSIOIDEN PÄIVITYS

Sailfish OS:n päivitysketjussa on muutama ns. Stop Release eli pakollinen väliversio. Näitä ovat 1.0.2.5, 1.1.2.16, 1.1.7.28, 1.1.9.30 ja 2.0.0.10. Riippuen laitteesi OS-versiosta päivitystä aloittaessa voit joutua lataamaan ja asentamaan yhden tai useampi em. väliversioista, ennen kuin uusin OS-versio on asennettavissa. Stop Release -versiot ovat:

• 1.0.2.5
  • 1.1.2.16
  • 1.1.7.28
  • 1.1.9.30
  • 2.0.0.10
  • 2.1.3.xx (vahvistamatta)

Jos aloitat julkaisusta 1.0.0.5, joudut valitettavasti lataamaan ja asentamaan kaikki väliversiot. Jos aloitat taas esimerkiksi versiosta 1.0.6, joudut ensin asentamaan 3 viimeistä väliversiota (mahdolisesti vielä 2.1.3:n) ja vasta sen jälkeen uusimman version.

1. Etsi päivityksiä kuten on kerrottu edellä. Puhelin tarjoaa päivitystä ensimmäiseen väliversioon. On suositeltavaa hakea päivitys käyttäen WLAN ja kääntää mobiilidata kokonaan pois päältä. Tarkista myös ensin Jolla-tilisi toimivuus asentamalla jokin sovellus Jollan Kaupasta. Vasta sen jälkeen aloita SailfishOS:n päivitys. Jos päivityksen lataus puhelimeen seisahtuu ja/tai näet huomatuksen "Ongelmia Kaupassa", tarkista Internet-yhteys uudelleen. Sitten yritä ladata päivitys. Jos päivitys ei edelleenkään onnistu, on parasta palauttaa tehdasasetukset puhelimeen ensin, ja yrittää sitten uudelleen. Lue tehdasasetusten ohje.

2a. Heti kun väliversio on asennettu puhelimeen, etsi jälleen päivitystä. Tällä kerralla puhelin tarjoaa päivitystä seuraavaan väliversioon (jos niitä on vielä asentamatta). Kun viimeinen väliversio 2.0.0.10 on asennettu, Jolla tarjoaa päivityksenä viimeisintä SailfishOS-versiota. Lataa se ja asenna. HUOM: Tulossa oleva päivitys 2.1.3 saattaa olla seuraava Stop Release.

2b. Jos puhelin ei edelleenkään ilmoita saatavissa olevista SailfishOS-päivityksistä, voi olla mahdollista saada ne esille antamalla alla olevat komennot. Tähän vaaditaan ns. Kehitystilan käyttöä, SSH-salasanaa ja Terminaali-sovellusta - katso Asetukset > Kehitystila). Jos tarvitse apua em. komentojen kanssa, ota yhteys Jollan asiakastukeen.

devel-su               ## Sinun SSH-salasanasi tarvitaan tässä
ssu release 1.1.9.30 ## Seuraava STOP RELEASE (*) tai viimeisin OS-versio
version --dup

(*) HUOM. Kuten kohdassa 2a yllä käytettäessä graafista käyttöliittymää, myös tässä komentorivimenettelyssä sinun on kahlattava läpi kaikki väliversiot. Vasta kun niistä viimeinen on asennettu, voit hakea viimeisintä OS-versiota. Muussa tapauksessa laitteesi saattaa rikkoontua.

K: Mikä on minun seuraava väliversioni (stop release)?

V: Tarkista laitteesi nykyinen OS-versio valikossa Asetukset > Järjestelmä > Laitteen tiedot (tai Asetukset > Laitteen tiedot). Katso sitten yllä olevaa väliversioiden luetteloa. Jos nykyinen OS-versiosi olisi vaikka 1.1.6, seuraava väliversio olisi 1.1.7.28.

3. Käynnistä puhelin lopuksi uudelleen virtakytkintä käyttäen. Puhelimen pitäisi nyt olla päivitetty määrittelemääsi versioon. Voit kytkeä nyt Kehitystilan pois päältä mikäli haluat.

Open Repos

Jos et ole koskaan kuullut nimiä OpenRepos tai Warehouse, voit lopettaa lukemisen tähän.

Jos Jolla-puhelimessasi on nyt SailfishOS-versio, joka on yksi seuraavista [0.99.5.11, 1.0.0.5, 1.0.1.10, 1.0.2.5 or 1.0.3.8] ja jos sinulla on Warehouse-sovellus asennettuna (eli siis käytät OpenRepos-sovelluksia), sinun on poistettava kaikki OpenRepos-repositoriot puhelimestasi, ennen kuin päivität käyttöjärjestelmän. Muutoin puhelimesi saattaa rikkoutua.  Lue seuraavat englanninkieliset ohjeet: important-steps-to-do-before-updating and how-to-disable-openrepos-repositories. Jos tarvitset apua suomeksi, luo palvelupyyntö tässä osoitteessa.