Miten asennan järjestelmäpäivityksen (Sailfish OS -päivityksen)?

Jolla -

SISÄLTÖ

1. ENNAKKOVALMISTELUT

2. KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN (OS) PÄIVITTÄMINEN

2.1. Päivityksen löytäminen

2.2. Valmistelut päivitystä varten

2.3. Päivityksen lataaminen Jollan Kaupasta laitteeseesi

2.4. Päivityksen asentaminen

3. JOS ET SAA ILMOITUSTA UUDESTA PÄIVITYKSESTÄ

4. PÄVITTÄMINEN VARHAISISTA SAILFISH OS -VERSIOISTA

4.1. Miten päivitän valikkoa käyttäen

4.2. Päivittäminen komentoriviltä

5. OPEN REPOS

6. VAROITUS OS-VERSION ALENTAMISESTA

1. Ennakkovalmistelut

Seuraavat ohjeet ovat erityisen tärkeät Jolla-puhelimen (Jolla 1) käyttäjille!

• Suosittelemme lämpimästi turhien tai isoimpien tiedostojen siirtämistä pois Sailfish-laitteestasi ennen päivitystä. Katso ohje täällä.
  • Suosittelemme lukemaan kappaleen 5 tästä tukiartikkelista sekä toimimaan sen mukaisesti.
  • Tarkista, että sinulla on toimiva Internet-yhteys. Testaa, että yhteytesi toimii esimerkiksi laitteesi nettiselaimen avulla. Huomaa, että päivitys voi olla kooltaan satoja megatavuja. Käytä sen lataukseen mieluiten WLAN-yhteyttä (kytke mobiili data pois päältä). Jos käytät mobiilidataa, varmista, ettei sinulle aiheudu siitä yllättäviä kuluja. Jos valitset mobiilidatan, laita WLAN pois päältä.
  • Tarkista, että laitteesi päivämäärä ja kellonaika ovat oikein.
  • Tarkista, että sinulla on toimiva Jolla-tili. Avaa Jollan Kauppa, ja kokeile asentaa jokin sovellus laitteeseesi. Ongelmatapauksessa lue tämä artikkeli.Varmista, että laitteessasi on riittävästi vapaata tallennustilaa (levytilaa). Valikkosivulla Asetukset > Tallennustila (mukana uusimmissa OS-versiossa) näkyvän käytössä olevan käyttäjätilan lukeman ei tulisi ylittää 10 Gt (koskee Jolla1-puhelinta). Jos ylittää, poista videoita ja kuvia laitteen muistista (Device Memory) - katso tätä artikkelia.
  • Käynnistä laite uudelleen ennen päivityksen aloittamista. Tällä tavalla vapautetaan kaikki mahdollinen työmuisti (RAM) vaativaa prosessia varten.
  • Suosittelemme pitämään akkulaturin kytkettynä laitteeseen koko päivityksen ajan.
  • Jos olet asentanut sovelluksia OpenRepos-palvelusta, lue kappale OpenRepos tämän artikkelin lopussa.

2. Ohjelmiston päivittäminen

2.1 Päivityksen löytäminen

Ilmoitukset saatavilla olevista päivityksistä ilmestyvät Tapahtumanäkymään, jonka saa näkyville pyyhkäisemällä sivuttain näytön vasemmasta reunasta aloittaen (vanhoissa OS-versioissa ylöspäin aloittaen näytön alareunan alapuolelta). Kosketa ilmoitusta Tapahtumanäkymässä. Jollan Kauppa avautuu kohta automaattisesti. Seuraa ruudulla olevia ohjeita.

Vaihtoehto: Käy valikossa "Asetukset > Sailfish OS -päivitykset" ja käytä vetovalikkoa päivityksen saamiseksi (jos sinulla sattuu olemaan tosi vanha OS-versio laitteessasi, sinun on käytettävä valikkoa "Asetukset > Järjestelmä > Laitteen tiedot").

2.2. Valmistelut päivitystä varten

Onnistuneeseen käyttöjärjestelmäpäivitykseen tarvitaan riittävästi vapaata muistia ja eheä tiedostojärjestelmä. SailfishOS-versiosta 1.1.6 eteenpäin laite tekee joitakin valmisteluja, ennen kuin se aloittaa varsinaisen päivityksen (paina nappia "Aloita tiedostojärjestelmän valmistelu" - katso ensimmäinen kuva alla). Nämä valmistelut, optimointi, vaativat kuitenkin jonkin verran vapaata muistitilaa. Jos sitä ei ole, valmisteluja ei voida tehdä.

Viimeisimmissä Sailfish OS -versioissa näet tekstin "Valmistellaan päivitystä" heti, kun saatavilla oleva päivitysversio on havaittu. Kun tämä on valmista, näkyy teksti "Päivitys saatavilla".

update_01_fin.jpg         Valmistellaan.jpg  Saatavilla.jpg

2.3 Päivityksen lataaminen Jollan Kaupasta laitteeseesi

• Valitse alasvetovalikosta "Lataa"
  • Odota, kunnes päivitys on latautunut laitteeseesi - ruudun yläosasan maisema muuttuu vaaleammaksi vasemmalta alkaen kertoen latauksen etenemisestä. Latauksen valmistuttua näet jatko-ohjeet asennusta varten.
  • Jos lataus sattuisi keskeytymään yhteysongelman vuoksi, voit aloittaa latauksen uudelleen, jolloin Sailfish OS jatkaa latausta keskeytyskohdasta (etenemisen osoitin aloittaa kuitenkin aina vasemmasta reunasta).
  • Alla oleva kuvasarja esittää latausvaiheen etenemistä:

update_02_fin.jpg update_03_fin.jpg update_04_fin.jpg

2.4 Päivityksen asentaminen

• Älä koskaan yritä keskeyttää asennusta, sillä laitteesi saattaa rikkoutua. Älä sammuta laitettasi (paitsi jos yritys on kestänyt useita tunteja valmistumatta)!
  • Varmista, että laitteesi on kytketty laturiin. Laite ei saa sammua tämän vaiheen aikana!
  • Käynnistä asennus valitsemalla alasvetovalikosta "Asenna".
  • Asennuksen aikana laitteen mustapohjaisella ruudulla näkyy Sailfish-logo ja sen alla edistymistä kuvaava viiva. Päivityksen asennus ei hävitä kontakteja tai muita tietoja laitteesta.

• Odota kärsivällisesti, kunnes päivitys on asennettu - ÄLÄ SAMMUTA laitetta (itse asiassa virtanäppäpimen käyttö on estetty tässä vaiheessa). Laitteen punainen LED syttyy hetkeksi asennuksen loppuvaiheissa. Anna laitteen sen jälkeen käynnistyä itsestään uudelleen - näet lopulta tutun Lukitusnäkymän. Asennus on nyt tehty, ja laite on valmis käyttöön.
  • Päivityksen asennus kestää tyypillisesti noin 10-20 minuuttia.

3. Jos et saa ilmoitusta uudesta päivityksestä

1. Mene kohtaan Asetukset > Sailfish OS -päivitykset.
(varhaisissa SailfishOS-versioissa Asetukset > Järjestelmä > Laitteen tiedot)

2. Valitse alasvetovalikosta Etsi päivityksiä.

• Muutaman hetken kuluttua ruudun yläreunaan ilmestyy ilmoitus SailshOS-päivityksestä, jos Internet-yhteys on kunnossa.
  • Palaa kohtaan Valmistelut päivitystä varten (yllä).

4. Päivittäminen varhaisista Sailfish OS -versioista

Sailfish OS:n päivitysketjussa on muutama ns. Stop Release eli pakollinen väliversio. Riippuen laitteesi OS-versiosta päivitystä aloittaessa voit joutua lataamaan ja asentamaan yhden tai useampi em. väliversioista, ennen kuin uusin OS-versio on asennettavissa. Stop Release -versiot ovat (tähän mennessä):

• 1.0.2.5
  • 1.1.2.16
  • 1.1.7.28
  • 1.1.9.30
  • 2.0.0.10
  • 2.2.0.29
  • 3.0.0.8   (tilanne helmikuussa 2019)

Jos aloitat ikivanhasta julkaisusta (versiosta) 1.0.0.5, joudut valitettavasti lataamaan ja asentamaan kaikki väliversiot. Jos aloitat taas esimerkiksi versiosta 1.1.6, joudut ensin asentamaan 3 viimeistä väliversiota ja vasta sen jälkeen uusimman version.

Sailfish OS ehdottaa automaattisesti seuraavaa väliversiota valikossa Asetukset > Järjestelmä > Laitteen tiedot (tai Asetukset > Sailfish OS -päivitykset)

HUOM: ÄLÄ ASENNA mitään sovelluksia tai kirjaudu tileillesi (poislukien Jolla-tilisi), ennenkuin olet päivittänyt laitteen käyttöjärjestelmän uusimpaan versioonsa!

4.1. Miten päivitän valikkoa käyttäen

Etsi päivityksiä kuten on kerrottu edellä. Puhelin tarjoaa päivitystä ensimmäiseen väliversioon. On suositeltavaa hakea päivitys käyttäen WLAN ja kääntää mobiilidata kokonaan pois päältä. Tarkista myös ensin Jolla-tilisi toimivuus asentamalla jokin sovellus Jollan Kaupasta. Vasta sen jälkeen aloita SailfishOS:n päivitys. Jos päivityksen lataus puhelimeen seisahtuu ja/tai näet huomatuksen "Ongelmia Kaupassa", tarkista Internet-yhteys uudelleen. Sitten yritä ladata päivitys. Jos päivitys ei edelleenkään onnistu, ota yhteys Jollan asiakastukeen.

Heti kun väliversio on asennettu puhelimeen, etsi jälleen päivitystä. Tällä kerralla puhelin tarjoaa päivitystä seuraavaan väliversioon (jos niitä on vielä asentamatta). Kun viimeinen väliversio on asennettu, laitteellesesi tarjotaan viimeisintä Sailfish OS -versiota. Lataa se ja asenna.

4.2. Päivittäminen komentoriviltä

Jos puhelin ei edelleenkään ilmoita saatavissa olevista SailfishOS-päivityksistä, voi olla mahdollista saada ne esille antamalla alla olevat komennot. Tähän vaaditaan ns. Kehitystilan käyttöä, SSH-salasanaa ja Terminaali-sovellusta - katso Asetukset > Kehitystyökalut). Jos tarvitse apua em. komentojen kanssa, lue tämä tukiartikkeli Kehitystilasta tai ota yhteys Jollan asiakastukeen.

Työskentelytapana tässä on ladata ja asentaa tarvittavat väliversiot yksi kerrallaan käyttäen alla olevaa komentojoukkoa (esimerkkinä 1.1.9.30). Lopuksi asennetaan uusin saatavilla oleva julkaisuversio.

devel-su               ## Sinun SSH-salasanasi tarvitaan tässä
ssu release 1.1.9.30 ## Seuraava STOP RELEASE (*) tai viimeisin OS-versio
version --dup ## Ladataa yo. päivitys ja asennetaan se.
reboot
## Pakollinen uudelleenkäynnistys.

(*) HUOM. Seuraava STOP RELEASE laskettuna puhelimesi nykyisestä OS-versiosta.  Kuten kohdassa 4.1 yllä käytettäessä graafista käyttöliittymää, myös tässä komentorivimenettelyssä sinun on kahlattava läpi kaikki väliversiot. Vasta kun niistä viimeinen on asennettu, voit hakea viimeisintä OS-versiota. Muussa tapauksessa laitteesi saattaa rikkoontua.

K: Mikä on minun seuraava väliversioni (stop release)?
V: Tarkista laitteesi nykyinen OS-versio valikossa Asetukset > Järjestelmä > Laitteen tiedot (tai Asetukset > Laitteen tiedot). Katso sitten yllä olevaa väliversioiden luetteloa. Jos nykyinen OS-versiosi olisi vaikka 1.1.6, seuraava väliversio olisi 1.1.7.28.

K:  Jos minulla on OS-versio 1.0.0.5 laitteessani, mitkä askeleet minun on käytävä läpi laitteen päivittämiseksi uusimpaan versioon?
V:  Kaikki seuraavat:

devel-su

ssu release 1.0.2.5
version --dup
reboot

ssu release 1.1.2.16
version --dup
reboot

ssu release 1.1.7.28
version --dup
reboot

ssu release 1.1.9.30
version --dup
reboot

ssu release 2.0.0.10
version --dup
reboot

ssu release 2.2.0.29
version --dup
reboot

ssu release 3.0.0.8
version --dup
reboot

ssu release <the latest OS version>
version --dup
reboot

Käynnistä laite lopuksi uudelleen virtakytkintä käyttäen. Laitteen pitäisi nyt olla päivitetty määrittelemääsi versioon. Voit kytkeä nyt Kehitystilan pois päältä, mikäli haluat.

5. Open Repos

Jos et ole koskaan kuullut nimiä OpenRepos tai Warehouse, voit lopettaa lukemisen tähän.

OpenRepos on sovelluslähde, joka tarjoaa monia mukavia ja hyädyllisiä sovelluksia Sailfish OS -laitteille ja muillekin käyttöjärjestelmille. Tämä lähde tai palvelu on Jollasta riippumaton. Monet kehittäjistä julkistavat työnsä OpenReposissa saadakseen palautetta, ennen kuin he hakevat sovellustensa hyväksyntää Jollan Kauppaan (ns. harbour-sovellukset).

Tämä kappale on vastuunrajoitusta varten. On osoittautunut, että ihan kaikki (selvä vähemmistö) Sailfish OS -sovelluksista OpenReposissa eivät ole täysin yhteensopivia Sailfish OS:n kanssa. Meille on ilmoitettu useista ongelmista, jotka saattavat aiheuttaa Sailfish OS -päivitysten epäonnistumisen, osittain tai kokonaan. Siksi kehotamme sinua noudattamaan alla olevia ohjeita ennen Sailfish OS -päivityksen aloittamista.

• Jos sinulla on Phonehook tai Callrecorder OpenReposista, poista sen asennus
  • Jos sinulla on oFono OpenReposista, palauta virallinen oFono laitteeseesi
  • Jos sinulla on Patchmanager, poista kaikki asennetut lisukkeet (engl. 'patch')
  • Jos sinulla on Warehouse-sovellus asennettuna, sinun on poistettava kaikki OpenRepos-repositoriot puhelimestasi, ennen kuin päivität käyttöjärjestelmän. Muutoin puhelimesi saattaa rikkoutua. Lue seuraavat englanninkieliset ohjeet: important-steps-to-do-before-updating and how-to-disable-openrepos-repositories. Jos tarvitset apua suomeksi, luo palvelupyyntö tässä osoitteessa.

6. Varoitus OS-version alentamisesta

Sailfish OS ei tue version alentamista. Älä koskaan yritä tehdä sitä (komentoriviltä), koska se saattaisi rikkoa Sailfish-laitteesi.

Ainoa tapa tavallaan alentaa versiota on käyttää tehdasasetuksiin palautusta. Tämä palauttaa OS-version takaisin siihen, joka laitteeseen viimeksi flässättiin (tuotantolinjalla tai huollossa).

HUOM: Voit flässätä aiemman OS-version Xperia-puhelimeen, mutta me suosittelemme aina käyttämään uusinta saatavissa olevaa OS-versiota.