Laitteen lukituksesta ja suojakoodista

Jolla -

Tämän artikkelin avulla opit asettamaan laitteeseesi lukituskoodin, jota kutsutaan yleisesti myös suojakoodiksi. Opit toiminnoista jotka vaativat suojakoodin syöttämistä (mikäli sellainen on asetettu), sekä mitä tehdä tilanteissa joissa laitteesi ilmoittaa olevansa "lopullisesti lukittu".

SISÄLLYS

1 Laitteen lukituksesta yleisesti

2 Laitteen lukitseminen

3 Toiminnot, jotka vaativat lukituskoodin syöttämistä

4 Pysyvästi lukkiutuneet laitteet
4.1 Pari pikakomentoa

1 Laitteen lukituksesta yleisesti

Kun olet lukinnut laitteesi suojakoodilla, estät muita ihmisiä näkemästä henkilökohtaisia tietoja laitteellasi, koska puhelimen käyttäminen vaatii määrittelemäsi koodin syöttämistä.

Laite kysyy suojakoodia, kun Jolla pyritään avaamaan lukitusnäytöstä. Näytön lukituksen avaamisen lisäksi suojakoodia tarvitaan muihinkin toimintoihin, joista kerrotaan lisää seuraavissa kappaleissa.

Laitteesta, jossa on suojakoodi, ei ole mahdollista pelastaa tietoja ilman, että oikea koodi syötetään laittelle. Suojakoodin tehtävä on estää kaikenlainen pääsy laitteeseen ja sen tietoihin, jos oikeaa suojakoodia ei tiedetä.

Laitteen lukitus on alkutilassaan pois päältä, eikä SailfishOS:ssä ole oletussuojakoodia.

2 Laitteen lukitseminen

HUOM: Laitteen suojakoodi aktivoituu ja on käytössä heti, kun olet luonut suojakoodin näppäilemällä sen kaksi kertaa!

Valitse Asetukset > Järjestelmä > Laitteen lukitus. Vedä näkymää alaspäin ja valitse "Määritä laitteen lukitus".

Vain jos näet tekstin "Laitteen lukitus ei ole käytössä" tässä valikossa (ks. 3. kuva vasemmalta) tiedät ettei laitteeseesi ole asetettu suojakoodia.

• Keksi laitteellesi minimissään 5 merkkiä pitkä suojakoodi. Se pitää syöttää kaksi kertaa näppäilyvirheiden välttämiseksi. Paina koodi muistiin koska unohtuneen suojakoodin voi nollata vain maksullisella huoltotoimenpiteellä - tällöin kaikki laitteen tiedot pyyhkiytyvät.

SailfishOS-versiosta "Vaarainmaa" lähtien suojakoodiin kelpaavat myös kirjaimet.

• Seuraavaksi sinun tulee määritellä haluatko suojakoodin kyselyn menevän päälle automaattisesti valitsemasi ajan jälkeen tai heti näytön pimentämisen jälkeen ("Ei viivettä), vai eikö laitteen ikinä pitäisi kysyä koodia näyttöä avattaessa ("Ei käytössä"):

• Ei viivettä: Heti kun näyttö suljetaan laite kysyy koodia kun se avataan taas.
    • Ei käytössä: Tällä asetuksella laite ei ikinä kysy suojakoodia kun avaat näytön, vain käyttäessäsi tiettyjä toimintoja.

Tämä valinta koskee siis vain näytön lukitusta. Jos valitsisit asetuksen "Ei käytössä", tämä tarkoittaa että suojakoodia ei ikinä kysytä näyttöä sammuttaessa ja avatessa. Tämä EI kutenkaan tarkoita etteikö suojakoodin kysely olisi päällä.

Seuraavassa kappaleessa listaamme ominaisuudet jotka vaativat tästä asetuksesta huolimatta suojakoodin syöttämistä.

• Sitten voit määritellä, kuinka monta avausyritystä sallitaan, ennen kuin laite menee lopullisesti lukkoon eikä laite enää hyväksy mitään koodia auetakseen. Mieti parasta määrää ajatellen tilanteita, joissa puhelimesi on joutunut vääriin käsiin tai joissa itse et tahdo muistaa oikeaa koodia.

Alla olemme valinneet vaihtoehdon "Rajoittamaton":

Tällä asetuksella laitteelle voi syöttää suojakoodin väärin niin monta kertaa kuin haluaa eikä laite mene lopullisesti lukkoon, vaan avautuu heti kun oikea koodi syötetään laitteelle.

• Seuraava kuva esittelee laitteen lukituksen oletusasetukset suojakoodin luomisen jälkeen:

Näillä asetuksilla laite kysyy suojakoodia jos laitetta ei ole käytetty kymmeneen minuuttiin, ja yrityskertoja koodin syöttämiselle ei ole rajattu. Laite kysyy myös koodia kun yrittää käyttää seuraavassa kappaleessa kuvailtuja toimintoja.

3 Toiminnot, jotka vaativat lukituskoodin syöttämistä

Kuten edellisessä kappaleessa kävi ilmi, Jollaan voi asettaa suojakoodin jota kysytään ainoastaan kun tiettyjä toimintoja yritetään käyttää:

• Laitteen lukitus -asetuksiin tehdään muutoksia. Muutokset hyväksytään syöttämällä suojakoodi, erillistä "Hyväksy"-nappia ei ole.
  • Ei-luotettujen ohjelmiston asentaminen sallitaan.
  • Kehitystila asetetaan päälle.
  • Yhteydet USB:n yli sallitaan kehitystilassa.
  • Pääkäyttäjän salasana (SSH-salasana) asetetaan.
  • Laite palautetaan alkutilaan.
  • Kun laitetta käytetään Recovery Mode -tilassa.
  • Kun kirjaudutaan yritysten MS Exchange -tileille. Monet palveluntarjoajat vaativat, että laitteen lukitus on käytössä, jotta luottamuksellinen tieto pysyisi salassa.

Huom: Jos asetat Automaattisen näytön lukituksen asetukselle "Ei käytössä", sinua pyydetään silti syöttämään suojakoodisi suorittaaksesi yllä mainittuja tehtäviä.

Poistaaksesi suojakoodin kyselyn kokonaan laitteestasi valitse "Poista suojakoodi" Laitteen lukitus -valikossa:

4 Pysyvästi lukittuneet laitteet

Mikäli laite kysyy sinulta suojakoodia mitä et muista tai et muista asettaneesi laitteeseen, laitteen saavat auki vain sertifioidut Jolla-huollot, ja toimenpide on asiakkaalle maksullinen. Toimenpiteen ei katsota kuuluvan takuun piiriin.

Jos kuitenkin syötät koodin liian monta kertaa väärin ja saat ilmoituksen että laite on mennyt lopullisesti lukkoon, voi lukitun laitteen avaamista kokeilla Recovery Moden avulla. Onnistumisen edellytyksenä on, että tunnet oikean suojakoodin.

Lue Recovery Moden tukiartikkelin kappaleet 1 ja 2 sekä tee kuten niissä neuvotaan. Älä jatka kappaleeseen 3. Valitse optio "#4 Shell" ja suorita seuraavat komennot (kopioi ja liitä komennot tästä Telnet-terminaaliin virheiden välttämiseksi - huomaa, että toinen komento on hyvin pitkä):

mount /dev/mmcblk0p28 /mnt
sed -i "/nemo\\\devicelock\\\maximum_attempts=/c\nemo\\\devicelock\\\maximum_attempts=-1" /mnt/usr/share/lipstick/devicelock/devicelock_settings.conf

Irrota puhelin tietokoneesta ja akku Jolla-laitteesta. Laita akku takaisin paikoilleen ja käynnistä Jolla uudelleen. Näppäile suojakoodi sitä pyydettäessä.

4.1 Pari pikakomentoa

Ole hyvä ja lue tämä artikkeli. Se kertoo, miten puhelimen saa lukkoon ja lukon avatuksia nopeammin käyttäen virtanäppäintä apuna.