Laitteen lukituksesta ja suojakoodista

Jolla Care -

Tämän artikkelin avulla opit asettamaan laitteeseesi suojakoodin ja sen, mitä laitteen lukitus tarkoittaa.

SISÄLLYS

1 Laitteen lukituksesta yleisesti

2 Laitteen lukitseminen

2.1 Laitteen lukituksen asetukset

3 Toiminnot, jotka vaativat suojakoodin syöttämistä

4 Laitteen lukituksen poistaminen

5 Pari pikakomentoa

6 Pysyvästi lukkiutuneet laitteet

1. Laitteen lukituksesta yleisesti

Laitteen lukituksella on kaksi päätarkoitusta:

• Estää kosketusnäytön käyttäminen, mikä käytännössä suojaa koko laitetta
  • Estää tiettyjen arkaluonteisten toimintojen käyttäminen. Oikea suojakoodi on ensin näppäiltävä.

Laite kysyy suojakoodia, kun se pyritään avaamaan koskettamalla näyttöä. Näytön lukituksen avaamisen lisäksi suojakoodia tarvitaan muihinkin toimintoihin, joista kerrotaan lisää kappaleessa 3. Laitteen lukitusta on mahdollista käyttää myös niin, että kosketusnäytön käyttö ei vaadi koodia (eli näytön lukitus on pois päältä) mutta muut toiminnot (kappale 3) on suojattu koodilla.

Laitteesta, jossa on suojakoodi, ei ole mahdollista pelastaa tietoja ilman, että oikea koodi syötetään laitteeseen. Suojakoodin tehtävänä on estää kaikenlainen pääsy laitteeseen ja sen tietoihin, jos oikeaa suojakoodia ei tiedetä. Mitään ylimääräisiä salaisia koodeja tai vastaavia keinoja avata takaovia ei ole. Siksi pidä huoli, että muistat asettamasi Suojankoodin.

Laitteen lukitus on alkutilassaan pois päältä (se on pois päältä siis ensikäynnistyksen jälkeen), eikä Sailfish OS:ssä ole oletussuojakoodia. Jos Sailfish-laite on lukittu, joku on luonut sille suojakoodin valikossa "Asetukset > Laitteen lukitus" ja siten aktivoinut laitteen lukituksen.

Dialogi, jossa näppäillään suojakoodi kosketusnäytön käytön sallimiseksi, voidaan korvata sormenjäljen tunnistuksella. Tämä edellyttää, että käytetty laite tukee kyseistä toimintoa.

2. Laitteen lukitseminen

Laitteen lukitus aktivoidaan joko ns. Start Up Wizardin eli ensikäynnistyksen aikana (siis Sailfishin asennuksen/flässäyksen jälkeen) tai myöhemmin valikossa Asetukset > Laitteen lukitus. Kyseisessä valikossa kosketaan aluksi kohtaa "Käytä suojakoodia" niin, että sen merkkivalo syttyy.

Laitteen lukitus aktivoidaan niin, että kirjoitat haluamasi suojakoodin (vähintään 5 numeroa) ja sitten kirjoitat sen vielä toisen kerran vahvistukseksi. Mitään erityistä PÄÄLLE-vipua ei ole. Laitteen lukitus on nyt päällä, välittömästi. Sinun on näppäiltävä ko. koodi aina, kun alat käyttää tässä artikkelissa kuvattuja toimintoja. Ole hyvä ja paina koodi mieleesi!

Vain jos tekstin "Käytä suojakoodia" edessä oleva kytkinvalo ei pala, tiedät, ettei tähän laitteeseen ole asetettu suojakoodia.

Suoja1.jpg  Suoja2.jpg  Suoja4.jpg

Suoja5.jpg  Suoja6.jpg

Nyt tekstin "Käytä suojakoodia" edessä oleva kytkinvalo kertoo, että kappaleessa 3 kuvattujen toimintojen suojaus on päällä (niiden käyttäminen edellyttää suojakoodin antamista). Lisäksi kosketusnäytön automaattinen lukitus on voimassa (ellet ole valinnut vaihtoehtoa "Ei käytössä").

2.1. Laitteen lukituksen asetukset

Kaikkien alla olevien asetusten muuttamiseen on ensin näppäiltävä oikea suojakoodi.

a) Automaattinen lukitus

Tänä asetus vaikuttaa vain kosketusnäytön lukitukseen (kun taas suojakoodi on voimassa kappaleen 3 toiminnoille koko ajan, riippumatta tästä asetuksesta). Tämä aika-asetus määrää, kuinka pian (jos ollenkaan) kosketusnäyttö lukittuu.

• "Ei viivettä" tarkoittaa, että kosketusnäyttö lukittuu heti, kun näyttö kytketään pois päältä (eli se muuttuu mustaksi); suojakoodin dialogi ilmestyy heti, kun näyttö kytketään päälle seuraavan kerran.
  • "10 minuuttia", esimerkiksi, aiheuttaa näytön lukon päälle menemisen 10 minuuttia sen jälkeen, kun näyttö kytkeytyi pois päältä, toisin sanoen ensimmäisten 10 minuutin aikana näytön voi kytkeä uudelleen päälle näppäilemättä suojakoodia.
  • "Ei käytössä" estää näytön lukkiutumisen kokonaan.
    Huomaa kuitenkin, että suojakoodia tarvitaan tälläkin asetuksella silloin, kun halutaan suorittaa tiettyjä suojattuja toimenpiteitä (katso kappele 3).  Tämä valinta ei myöskään poista suojakoodia käytöstä!

Suoja7.jpg  Suoja8.png

b) Näytä ilmoitukset kun laite on lukittu

Ilmoitukset eri sovelluksista näytetään siitäkin huolimatta, että Laitteen lukitus on päällä.

c) Sormenjäljen tunnistuksen käyttäminen

Tämä valikon kohta puuttuu niistä laitteista, joissa ei ole sormenjäljen tunnistinta.

Tämä toiminto edellyttää, että laitteessa on sormenjäljen tunnistin. Kaikissa Sailfish OS -laitteissa ei sitä ole.

Sormenjäljen tunnistusta voidaan käyttää näytön lukituksen avaamiseen (sen sijaan että näppäilisi suojakoodin). Sailfish OS 3.2.0 (ja aiemmat versiot) eivät tue sormenjäljen tunnistamista muissa tilanteissa, joten niissä on näppäiltävä suojakoodi.

Sormenjäljen lisääminen

• Napauta "Lisää sormenjälki"
  • Näppäile suojakoodi
  • Ala naputella sormellasi tunnistimeen, kunnes sormenjäljen symboli kasvaa täyteen mittaansa näytöllä. Seuraa näytöllä olevia ohjeita.
  • On mahdollista lisätä useita sormenjälkiä (Sormenjälki 1, Sormenjälki 2, Sormenjälki 3, jne.)

Sormi1.png  Sormi2.png  Sormi3.png

Sormi4.png  Sormi5.png  Sormi6.png

Sormenjäljen poistaminen

Pidä ja paina kohtaa "Sormenjälki #n". Valitse 'Poista' ponnahdusvalikosta.

d) Yritysten määrä

Voit päättää, montako kertaa sallit kokeilla eri koodeja suojakoodin dialogissa. Harkitse sopivinta arvoa siihen tapaukseen, että laitteesi on joutunut vääriin käsiin. Muista myös se, että et ehkä joskus itse muista koodiasi. Yritysten määrälle on seuraavat vaihtoehdot:

• 4:stä 50:een kertaan
  • Rajoittamaton

e) Vaihda suojakoodi

Napauttamalla tätä painiketta pääset vaihtamaan nykyisen suojakoodin uuteen.

3. Toiminnot, jotka vaativat suojakoodin näppäilemistä

Suojakoodilla estetään kosketusnäytön aktivoimisen lisäksi alla luetellut toiminnot. Niihin pääsee käsiksi sen jälkeen, kun suojakoodi on näppäilty hyväksytysti.

• Laitteen lukitus -asetuksiin tehdään muutoksia. Muutokset hyväksytään syöttämällä suojakoodi, erillistä "Hyväksy"-nappia ei ole.
  • Ei-luotettujen ohjelmiston asentaminen sallitaan.
  • Kehitystila asetetaan päälle.
  • Yhteydet USB-kaapelin kautta sallitaan kehitystilassa.
  • Pääkäyttäjän salasana (SSH-salasana) asetetaan.
  • Laite palautetaan alkutilaan (ns. tehdasasetuksiin).
  • Kun laitetta käytetään Recovery Mode -tilassa.
  • Kun kirjaudutaan yritysten MS Exchange -tileille. Monet palveluntarjoajat vaativat, että laitteen lukitus on käytössä, jotta luottamuksellinen tieto pysyisi salassa.
  • Kun joitakin Ylävalikon asetuksia muutetaan.

HUOM:  Vaikka asetat Automaattisen näytön lukituksen asetukselle "Ei käytössä", sinua pyydetään silti näppäilemään suojakoodisi suorittaaksesi yllä mainittuja tehtäviä.

4. Laitteen lukituksen poistaminen

Laitteen lukitus voidaan poistaa seuraavilla kolmella tavalla, joista ensimmäinen on tähän varsinaisesti tarkoitettu tapa:

1) Sammuta kytkinvalo tekstin "Käytä suojakoodia" edestä koskettamalla sitä. Tätä tehdäksesi sinun on näppäiltävä oikea suojakoodisi.

2) Palauta laite alkutilaan. Tätä tehdäksesi sinun on näppäiltävä oikea suojakoodisi.

3) Asenna tai asennuta ("flässää") Sailfish OS uudelleen laitteeseesi.

5. Nopeat lukitustoiminnot

Ole hyvä ja lue tämä artikkeli. Se kertoo, miten puhelimen saa lukkoon ja lukon avatuksia nopeammin käyttäen virtanäppäintä apuna.

6. Pysyvästi lukittuneet laitteet

Mikäli Jolla-laite kysyy sinulta suojakoodia, jota et muista tai et muista asettaneesi laitteeseen, laitteen saavat auki vain sertifioidut Jolla-huollot, ja toimenpide on asiakkaalle maksullinen. Toimenpiteen ei katsota kuuluvan takuun piiriin.

Jos käytät Xperia-laitteita, niiden lukitus on mahdollista avata asentamalla (ns. flässäämällä) Sailfish OS -järjestelmä uudelleen laitteeseen. Tällöin kuitenkin menetetään kaikki laitteessa olevat tiedot, sovellukset ja tilit.

Jos kuitenkin syötät koodin liian monta kertaa väärin ja saat ilmoituksen että laite on mennyt lopullisesti lukkoon, voi lukitun laitteen avaamista kokeilla Recovery Moden avulla (tukiartikkelimme Jolla1:lle ja Jolla C:lle). Onnistumisen edellytyksenä on, että tunnet oikean suojakoodin.

Lue Recovery Moden tukiartikkelin kappaleet 1 ja 2 sekä tee kuten niissä neuvotaan.

Jolla Phone (Jolla 1)

HUOM: Tämä menetelmä ei valitettavasti toimi enää Sailfish 3:ssa.

Valitse optio "#4 Shell". Salli jatkotoimet kirjoittamalla 'Y'. Kirjoita turvakoodisi. Suorita seuraavat komennot (kopioi ja liitä komennot tästä Telnet-terminaaliin virheiden välttämiseksi - huomaa, että toinen komento on hyvin pitkä):

mount /dev/mmcblk0p28 /mnt
sed -i "/nemo\\\devicelock\\\maximum_attempts=/c\nemo\\\devicelock\\\maximum_attempts=-1" /mnt/usr/share/lipstick/devicelock/devicelock_settings.conf

Jolla C or Aqua Fish

HUOM: Tämä menetelmä ei valitettavasti toimi enää Sailfish 3:ssa.

Valitse optio "#3 Shell".  Salli jatkotoimet kirjoittamalla 'Y'. Kirjoita turvakoodisi. Kirjoita "Exit" ja valitse sitten optio "#6 Exit". Nyt laitteesi ei pitäisi enää olla pysyväislukossa.  Jos kuitenkin on, seuraavat Shell-komennot avaisivat sen:

mount /dev/mapper/sailfish-root /mnt
sed -i "/nemo\\\devicelock\\\maximum_attempts=/c\nemo\\\devicelock\\\maximum_attempts=-1" /mnt/usr/share/lipstick/devicelock/devicelock_settings.conf

Kaikki Jolla-laitteet

Saata toimenpiteet loppuun seuraavasti: Irrota USB-kaapeli Sailfish-laitteestasi ja sitten irrota vielä akku. Laita akku takaisin paikoilleen, ja käynnistä laite uudelleen. Näppäile suojakoodi sitä pyydettäessä.