Miten muutan kameran asetuksia?

Jolla -

Jollan Kamera -sovelluksissa on lukuisia asetuksia, joiden tarkoitus on mahdollistaa se, että pystyt ottamaan parhaita mahdollisia kuvia. Tässä artikkelissa kerrotaan näistä asetuksista.

Kamera asetuksien muuttaminen

• Avaa Kamera-sovellus   icon_camera.png
  • Kosketa etsinkuvaa ja vedä sitä alaspäin (tai kosketa kuvakeriviä etsinkuvan ylälaidassa) niin asetusvaihtoehdot tulevat näkyville.
  • Vedä asetusten näkymää ylöspäin palataksesi takaisin etsinkuvaan ottamaan kuvia.

Kuvissa etsinkuvanäkymä (vasemmalla) ja asetusnäkymä (oikealla)

Asetuksien esittely

Etsinkuvanäkymän näppäimet

• Valotuksen korjaus: Käytä vasemman alakulman lähellä sijaitsevaa näppäintä muuttaaksesi valotusta +/- 2 askelta. Miinusmerkkisellä valinnalla kamera valottaa kuvaa vähemmän jättäen sen tummemmaksi. Plusmerkkisellä valinnalla kamera valottaa kuvaa enemmän tehden sen vaaleammaksi. Tämä valinta on hyvä, silloin kun kuvan kohteella on kirkas tausta. Ilman säätöä kohde jäisi liian tummaksi.
  • Laukaisinpainike: Tätä näppäintä painamalla otat kuvan ja aloitat videon taltioimisen.

Kamerassa on useita muita säätövaihtoehtoja. Kosketa etsinkuvaa ja vedä sitä alaspäin, niin saat vahtoehdot näkyville. Seuraavassa ne esitellään vasemmalta oikealle pystyasentoisen kameran tapauksessa:

Kameran tila:

• Valokuvat:            ottaa valokuvia ja tallentaa ne JPG-muodossa
  • Videokamera:        tallentaa videokuvaa MP4-muodossa

Salamavalo:

• Automaattinen:       antaa kameran päättää, väläytetäänkö salamavaloa
  • Ei salamaa:             salamavaloa ei käytetä (ei edes hämärässä)
  • Salama käytössä:    salamavaloa käytetään joka kuvalle (täytesalama).

Kuvien värisävy (valkotasapaino):

• Automaattinen:       (AWB) kamera säätää värit mahdollisimman luonnollisiksi
  • Pilvinen taivas:         käytä kuvatessasi pilvisellä säällä luonnonvalossa
  • Auringonpaiste:       käytä kuvatessasi kirkkaassa auringonvalossa
  • Loistelamppu:          käytä kuvatessasi enrgiansäästö- tai loistelamppujen valossa
  • Volframi:                 käytä kun kuvauskohteesi valaisee tavallinen hehkulamppu.

Tarkennustapa:

• Koskettamalla:         kosketa ruudun sitä kohtaa, johon haluat kameran tarkentuvan
  • Ääretön:                 käytä tätä halutessasi tarkentaa kaukaisiin kohteisiin (maisemakuvat yms)
  • Jatkuva autom.tarkennus:  kamera tarkentaa koko ajan etsinkuvassa näkyviin kohteisiin.

Valonherkkyys:

• ISO auto:                kamera valitsee sopivan herkkyyden kuvailmaisimelle
  • ISO 100:                 käytä tätä herkkyyttä hyvässä valossa - kuvista tulee hienorakeisia
  • ISO 200:                 sopii kohtuullisiin valaistusolosuhteisiin; lyhentää valotusaikaa aavistuksen
  • ISO 400:                 käytä hämärässä, jotta valotusaika ei kasvaisi liian pitkäksi.

Etsinkuvan apuruudukko:

• Ei ruudukkoa
  • Kolmannekset:         kolmanneksien ruudukko auttaa sommittelemaan kuvan
  • Tunnelmaruudukko:  auttaa ottamaan kuvia, jotka sopivat tunnelman taustakuviksi.

Laukaisuviive:

• 0 sekuntia (ei viivettä)
  • 3 s
  • 10 s
  • 15 s

Viive lasketaan siitä, kun painat laukaisupainiketta tai päästät äänenvoimakkuusnäppäimen ylös. Viiveen avulla ehdit sommittelemaan kuvan paremmin tai jopa menemään itsekin kuvaan, jos laitteesi on kiinnitettynä jalustaan.

Kameran valinta:

• Pääkamera:            käytä takakameraa hyvän tarkkuuden kuvien ja videoiden ottamiseen
  • Etukamera:            etukameraa käytetään omakuvien ottamiseen ja videopuheluihin.

Harvemmin tarvittavat asetukset

Nämä asetukset ovat valikossa Asetukset > Sovellukset > Kamera.

GPS-koordinaatit

• Jos olet laittanut paikannuspalvelun päälle (Asetukset > Järjestelmä > Sijainti), voit valita, tallentaako kamera GPS-koordinaatit eli kuvanottopaikan sijainnin kuviesi tietoihin. Huomaa, että ei ole välttämättä hyvä jakaa henkilökohtaisia kuvia Internet-palveluihin, jos niistä käy ilmi kuvanottopaikka.

Kuvasuhde ja kuvan tarkkuus (resoluutio)

• Kosketa kohtiin 'Kuvan resoluutio' muuttaaksesi kuvan pistelukua ja kuvan pituuden ja leveyden suhdetta. Sekä pääkameralle että etukameralle on omat säätönsä. Kummallekin on kaksi vaihtoehtoa. Huomaa, että laitteen näytön suhdeluku on 16:9.
  • Pääkamera: 16:9 ja 6 megapikseliä tai 4:3 ja 8 megapikseliä
  • Etukamera: 16:9 ja 1 megapikseli tai 4:3 ja 2 megapikseliä.

Laukaisinpainikkeen sijainnin muuttaminen

Halutessasi voit vaihtaa laukaisinpanikkeen paikkaa Kamerassa.

Tee näin:

1. Avaa Kamera sovellus
  2. Kosketa ja pidä pitkään sormea missä tahansa etsinkuvanäkymässä
  3. Valitse laukaisinpainikkeelle uusi sijainti:

Huom: sinun tulee määritellä painikkeen sijainti erikseen pystysuunta- sekä vaakasuuntaorientaatioissa.