Xperia-laitteen palauttaminen Androidiin. SailfishOS:n asentaminen uudelleen

Jolla Care -

Seuraava menettelytapa on osoittautunut tehokkaaksi silloin, kun jotakin on mennyt pieleen valmisteltaessa laitetta Sailfish X:ää varten tai kun sitä on asennettu.

Nämä ohjeet on kirjoitettu Xperia X:lle, mutta ne pätevät myös eri Xperia XA2 ja Xperia 10 -malleille.

Riippuen Xperiassa havaituista ongelmista saattaa olla riittävää vain asentaa ("reflash") Sailfish X uudelleen siihen -- katso tätä tukiartikkelia. Jos on kuitenkin niin, että Xperiasi ei voi käyttää matkapuhelinverkkoa kunnolla (tai lainkaan), voi olla tarpeellista palauttaa laite ensin takaisin Android-tilaan ja asentaan sitten Sailfish X uudelleen.

HUOM: Laitteen palauttaminen takaisin Android-tilaan tarkoittaa, että kaikki laitteessa olevat tiedot tuohoutuvat. Vain muistikortti (SD-kortti) ja SIM -kortti säilyvät koskemattomina.

1. Tässä on suunnitelmamme

• ensin palautetaan laitteesi Android OS -järjestelmään
  • sinä käytät laitettasi ja SIM-korttiasi Android-tilassa (erityisesti teet puheluja ja käytät mobiilidataa)
  • asennat Sailfish X:n uudelleen laitteeseesi.

2. Xperia X:n, XA2:n tai 10:n palauttaminen takaisin Android-tilaan

Xperia-laitteen palauttaminen Android-järjestelmään vaatii Emma-työkalun Sonyltä. Emma puolestaan vaatii Windows PC:n toimiakseen.

Seuraa Xperia X:n Windows-ohjeen kappeleen 1 optiota 2 virallisissa englanninkielisissä Sailfish X -ohjeissamme (linkki)Asenna Emma. Tehtyäsi sen Emma lataa ja asentaa Android-käyttöjärjestelmän laitteeseesi.  Ladattavan tiedoston koko on noin 2,5-3 Gt, joten varaa aikaa ja odota kärsivällisesti.

HUOM: Emmaa käyttääksesi sinun tulee käyttää Äänenvoimakkuus ALAS -painiketta kytkiessäsi USB-kaapelia, ja VIHREÄN VALON tulee syttyä laitteeseesi.

Katso kuvaa 1a alla. Siitä näkyy,  miltä Emma näyttää PC:si näytöllä kytkettyäsi Xperian ja ladattuasi Androidin (klikattuasi nappia "All services").

Valitse sitten viimeisin "service". Sillä on koodi 34.3.A.0.nnn (jossa nnn:n on oltava joko 228 tai isompi) tai 34.4.A.x.yyy (jossa x ja yyy voivat olla mitä numeroita vaan). Sitten klikkaa "Apply service". Emma alkaa ladata päivitystä, mikä kestää aika kauan sillä sen koko on noin 2.6 Gt (katso kuvaa 1b). Kun lataus on valmis, klikkaa "Apply service" -nappia.

HUOM: Xperia XA2 ja Xperia 10 -mallien koodit ovat erilaisia. Valitse aina se koodi, jonka alkuosan numero on suurin.  Myös Xperia X:n koodit muuttuvat ajan myötä.

Kuva 1a

Kuva 1b

Kuva 1c

Kuva 1c (yllä) näyttää, miten ladattua ohjelmistoa asennetaan (flässätään) laitteeseesi.

Kuva 1d (alla) näyttää tilannetta, jossa työ tuli onnistuneesti valmiiksi.  Kuva 1e esittää onnistumista Xperia XA2:n tapauksessa. Siihen päivitettiin Android 8.1 (build version 50.1.A.13.83).

Irrota nyt USB-kaapeli laitteestasi. Käynnistä laite Power-painikkeella ja aja Androidin ensikäynnistys niin, että hypit mahdollisimman monta vaihetta yli (sillä kohta asennetaan Sailfish OS).

Jatka sitten seuraavan kuvan jälkeen näkyvän SINISEN tekstin mukaisesti, kiitos.

Kuva 1d

Kuva 1e

TÄMÄ ON HYVIN TÄRKEÄÄ:
Käytä Xperia X:ää (XA2:ta, 10:iä) jonkin verran Android OS:llä. Kokeile ainakin, että voit soittaa ja vastaanottaa puheluja, että voit selailla Internetissä käyttäen mobiilidataa (pane WLAN pois päältä) ja että kamera toimii.  Voit myös varmistaa kosketusnäytön, kaiuttimien ja mikrofonien toimivuuden.

Katso kuvia 2a, 2b ja 2c alla äläkä unohda...

1. Laittaa takaisin päälle Kehittäjäasetuksia (engl. "Developer options") nopealla näpäytyssarjalla Koontiversion kohdalla (engl. "Build number") valikossa Asetukset > laitteen tiedot (engl. "Settings > System > About phone").
  2. Laittaa takaisinpäälle USB-vianetsintää (engl. "USB Debugging") valikossa Asetukset > Kehittäjäasetukset (engl. "Settings > System > Developer options").
  3. Varmista, että bootloader näkyy avattuna (kuva 2c). On normaalia, että tuo kohta näkyy harmaana (koska lukitusta ei voi laittaa takaisin päälle).

Android-AboutPhone-BuildNumber.png    Android-DeveloperOptions-USB.png  Xperia-Android-Settings-DeveloperOptions-OEMunlocking-2.png

Kuvat 2a, 2b ja 2c.

3. Sailfish X:n asentaminen uudelleen Xperia X:ään,  XA2:een tai 10:iin

Sailfish voidaan asentaa Windows-, Linux- tai Mac-tietokoneilla. Seuraavissa kappaleissa on linkit virallisiin Sailfish X -ohjeisiimme.

<päivitä linkit Xperia 10:n ohjeisiin>

Varmista, että sinulla on viimeisin saatavillaoleva Sailfish OS -versio ladattuna tietokoneellesi. Jos ei ole, voit ladata sen tästä hakemistosta. Olehyvä ja kirjaudu palveluun käyttäen samaa Jolla-tiliä' kuin käytit ostaessasi Sailfish X -lisenssin.

Tarkista, että Sailfish OS -asennushakemistosi sisältö on samanlainen kuin kuvissa 3a tai 3b alla. Käytämme niissä Sailfish OS -versiota 3.0.2.8 esimerkkinä. Huomaathan, että yhden ja kahden SIM-kortin Xperia X -laitteille (f5121 ja f5122) on omat asennustiedostonsa (2 vaihtoehtoa) ja että on kuusi eri asennustiedostoa Xperia XA2 -malleille ja että on 4 eri asennustiedostoa Xperia 10 -malleille - ole siis huolellinen ja valitse oikea tiedosto omalle Xperiallesi!

Kuva 3a: yhden SIM-kortin F5121

Kuva 3b:  kahden SIM-kortin XA2, malli H4113

Tarkista erityisesti, että hakemistossa on tiedosto "SW_binaries_for_Xperia*.img":

• Xperia X:      SW_binaries_for_Xperia_AOSP_M_MR1_3.10_v13_loire.img
    Jos se puuttuu tai on väärä, toimi kappaleen 5 ohjeiden mukaisesti: Windows, Linux, Mac:
  • Xperia XA2:  SW_binaries_for_Xperia_Android_8.1.6.4_r1_v16_nile.img
    Jos se puuttuu tai on väärä, toimi kappaleen 5 ohjeiden mukaisesti: Windows, Linux, Mac.
  • Xperia 10:  SW_binaries_for_Xperia_Android_9.0_2.3.2_v9_ganges.img
    Jos se puuttuu tai on väärä, toimi kappaleen
    <X> ohjeiden mukaisesti: <päivitä linkit Xperia 10:n ohjeisiin>

Asenna sitten Sailfish OS Xperia X:ään kappaleen 6 ohjeita noudattaen: Windows, Linux, Mac.
Asenna sitten Sailfish OS Xperia XA2:een kappaleen 6 ohjeita noudattaen: Windows, Linux, Mac.
Asenna sitten Sailfish OS Xperia 10:een kappaleen
<Y> ohjeita noudattaen: <päivitä linkit Xperia 10:n ohjeisiin>

HUOM: Tällä kerralla käytä Äänenvoimakkuus YLÖS -painiketta . Laitteen yläosaan tulee syttyä SININEN VALO (jos vihreä, irrota laite ja kytke uudelleen - paina painiketta hellästi).

Kun olet saanut asentamisen loppuun, PC:si näytöllä pitäisi olla liitteenä olevan PDF-tiedoston mukainen tulostus (Sailfish OS -versio toki muuttuu ajan myötä).